Tanky z východnej Ukrajiny majú zmiznúť, dohodli sa ministri

ukrajina tanky
PHOTO: Ilustračné Flickr.

KYJEV – Ministri zahraničných vecí Nemecka, Francúzska, Ruska a Ukrajiny sa dohodli na ďalšom pokračovaní odsunu ťažkých zbraní z frontovej línie na Donbase. Stiahnutie by sa malo týkať tankov. Po niekoľkohodinovom rokovaní v Berlíne to oznámil šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier.

Na východe Ukrajiny sa napriek prímeriu odohrávajú strety medzi ukrajinskými vojakmi a proruskými separatistami.

„Dnes sme sa zhodli nielen na pokračovaní odsunu ťažkých zbraní, ale tiež na jeho rozšírení o ďalšie kategórie,“ povedal Steinmeier novinárom.

„Každému je jasné, že pred sebou máme ešte dlhú cestu,“ povedal. Odsun ťažkých zbraní predpokladajú mierové dohody z Minska.

Podľa DPA priniesla terajšia schôdzka oproti tým minulým aspoň nejaký úspech, a to práve v podobe spoločného vyhlásenia o tom, že je potreba situáciu na východe krajiny upokojiť.

Zastavenie bojov

Dokument okrem iného vyzýva k okamžitému zastaveniu bojov, ktoré sa opäť na niektorých miestach rozhoreli, a k posilneniu úlohy kontrolnej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Štvorica ministrov sa zišla v pondelok večer v nemeckej metropole, aby tu rokovala o aktuálnom vývoji na Donbase a o plnení mierových dohôd z Minska. Boje na východe Ukrajiny si od vlaňajšieho apríla vyžiadali vyše 6 000 mŕtvych.

Viac..  Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

Ministri zahraničných vecí Ruska a Ukrajiny sa so svojimi proťajškami z Nemecka a Francúzska zišli už piatykrát. Predošlé stretnutie Steinmeiera, Laurenta Fabiusa, Pavla Klimkina a Sergeja Lavrova bolo vo februári v Paríži.

Na berlínske stretnutie v utorok a v stredu naviaže rokovanie ministrov zahraničných vecí krajín G7 v Lübecku. Aj na ňom by sa malo hovoriť o situácii na Ukrajine.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices