Poslanci vyzvali Turecko a Arménsko na normalizáciu vzájomných vzťahov

Tsitsernakaberd
Spomienka na genocídu Arménov pri príležitosti jej stého výročia sa uskutoční v pamätnom komplexe venovanom genocíde Arménov Tsitsernakaberd v Jerevane. PHOTO: Flickr.

Arménsko a Turecko by mali využiť sté výročie arménskej genocídy na nadviazanie vzájomných diplomatických vzťahov, otvorenie hraníc a postupnú hospodársku integráciu, uvádza sa v uznesení, ktoré v stredu schválil Európsky parlament. Poslanci vyzvali Turecko, aby uznalo arménsku genocídu, a tým otvorilo cestu ku skutočnému zmiereniu medzi oboma národmi. Parlament tiež ocenil posolstvo pápeža Františka, ktorý si 12. apríla uctil 100. výročie genocídy Arménov.

Poslanci vyzvali Arménsko a Turecko, aby využili príklady úspešného zmierenia európskych národov. Obe krajiny by mali bezpodmienečne ratifikovať a napĺňať protokoly o nadviazaní diplomatických vzťahov, otvoriť hranice a aktívne zlepšovať svoje vzťahy, s osobitným dôrazom na cezhraničnú spoluprácu a hospodársku integráciu, uvádza sa v uznesení.

Plénum v tejto súvislosti ocenilo posolstvo pápeža Františka, ktorý si 12. apríla v duchu mieru a zmierenia uctil 100. výročie genocídy Arménov.

Parlament privítal vyhlásenia tureckého prezident Recepa Tayyipa Erdoğana a predseda tureckej vlády Ahmeta Davutoğlua, v ktorom vyjadrili sústrasť a uznali kruté správanie voči osmanským Arménom. Poslanci v tejto súvislosti vyzvali Turecko, aby využilo spomienkové oslavy pri príležitosti stého výročia arménskej genocídy ako významnú príležitosť na otvorenie archívov, vyrovnanie sa so svojou minulosťou a uznanie arménskej genocídy s cieľom otvoriť cestu ku skutočnému zmiereniu medzi národmi Turecka a Arménska.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

Uznesenie tiež vyzýva Turecko, aby v dobrej viere zostavilo súhrnný súpis arménskeho a iného kultúrneho dedičstva, ktoré bolo v minulom storočí zničené a zdevastované.

Poslanci vyjadrili v predvečer stého výročia úctu pamiatke jeden a pol miliónu nevinných arménskych obetí, ktoré zahynuli v Osmanskej ríši.

Parlament zároveň navrhol ustanoviť medzinárodný pamätný deň genocídy s cieľom pripomenúť si právo všetkých ľudí a všetkých národov sveta na mier a dôstojnosť.

O ram

Odporúčame pozrieť

Europska unia

EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

Európska únia prisľúbila Arménsku finančnú podporu vo výške 270 miliónov eur. Pokračujúcu podporu krajine a …

Consent choices