Rusi demonštrujú svoju silu, ich bombardéry provokovali Britov

bombardery
PHOTO: Illustračné Flickr.

LONDÝN – Veľká Británia vyslala svoje stíhačky Typhoon k dvom ruským bombardérom, ktoré sa dostali nebezpečne blízko k britskému vzdušnému priestoru. Rusi ale tvrdia, že o nič nešlo a neporušili žiadne pravidlá.

Britské vzdušné sily v utorok použili svoje stíhačky na takzvané zachytenie dvoch ruských bombardérov dlhého doletu, ktoré sa pohybovali blízko vzdušného priestoru krajiny. Podľa vyhlásenia hovorkyne ministerstva obrany lietadlá „eskortovali v britskej záujmovej oblasti“, rezort ale nezverejnil, kde presne ruské stroje zachytili.

K incidentu sa na druhý deň vyjadril aj hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.„Trasa letu viedla ponad Barentsovo a Nórske more aj Atlantik. Posádky bombardérov Tu-95MS dopĺňali vo vzduchu palivo od Iljušinu II-78. Dĺžka letu bola viac ako pätnásť hodín,“ informoval.

„Bombardéry sprevádzali aj dve stíhačky MiG 31,“ dodal.

Britské stíhačky typu Typhoon vzlietli zo škótskej základne Lossiemouth. „Naše lietdlá konali v rámci medzinárodných predpisov. Neporušili žiadne pravidlá,“ zdôraznil Konašenkov.

Podľa britského experta na Rusko Jamesa Nixeyho, tento incident nebol náhodný.„Rusko takto ukazuje, že má celé spektrum schopností na vojnu,“ cituje Nixeyho International Business Times.

Viac..  Ivan Štefanec: Afrika ide vpred rýchlym tempom a my chceme byť pri tom

Udalosť sa odohrala v čase, keď sa pri pobreží Škótska konajú cvičenia za účasti 50 vojnových lodí a ponoriek a 13 tisícov vojakov zo 14 krajín. Britániu navyše o tri týždne čakajú napínavé voľby, v ktorých bude hrať úlohu aj obranná politika.

Časté návštevy

Vyslanie stíhačiek k strojom ruského vojenského letectva Londýn hlásil aj v druhej polovici februára. Pri januárovom prelete bombardérov ponad Lamanšský prieliv museli Briti odkloniť civilné lietadlo, na čo požadovali vysvetlenie od ruského veľvyslanca v Londýne.

Podobné prípady sú v krajinách NATO častejšie od minuloročného nárastu napätia vo vzťahoch s Ruskom pre krízu na Ukrajine.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Donald Tusk

K EÚ a transatlantickej spolupráci neexistuje alternatíva, uviedol Tusk v Paríži

K Európskej únii, transatlantickej spolupráci a NATO neexistuje alternatíva. Uviedol to poľský premiér Donald Tusk …

Consent choices