Zavedieme vás do Bristolu. Európske zelené hlavné mesto, ktoré si zamilujete

kostol v bristole
Bristol inštaluje na strechy domov solárne panely. Projektu sa nevyhol ani miestny kostol. PHOTO: Flickr

Európska komisia na čele s Junckerom pripravila 315-miliardový plán, ktorý má naštartovať ekonomiku EÚ. Peniaze z tohto balíka pôjdu aj na projekty, akým je Európske zelené hlavné mesto roku 2015, Bristol.

Peniaze sa doteraz využili na solárne panely, ekológiu mesta a rôzne alternatívne projekty. Bristol má však stále problém – veľké zápchy a s tým súvisiace znečistenie prostredia.

Ekológia je o ľuďoch, nie o peniazoch. V mnohých aspektoch Bristol predbehol iné Britské mestá z pohľadu zeleného zmýšľania a činov. „Ocitli sme sa v naliehavej situácii, potrebujeme hospodáriť ekologicky a politici sa musia skutočne usilovať, aby vytvárali podnety, ktoré sú k prechodu potrebné,“ hovorí europoslankyňa Molly Scott Cato. Dodáva, že Bristol sa snaží o zaujímavé a inovatívne metódy ekologizácie. Kreatívni ľudia uvažujú o inom životnom štýle, o pestovaní potravín priamo v meste, o experimentovaní.

Priamym dôkazom je aj rybia farma, ktorá vznikla priamo v centre mesta. Chovajú sa v nej ryby, ktorých výlučkami, bohatými na dusičnany, hnoja jedlé rastliny, ktoré spätne čistia vodu rybám. O takéto ryby potom majú veľký záujem lokálni predajcovia morských plodov.

Viac..  Ifo: EÚ musí viac zohľadňovať hospodárske súvislosti svojej klimatickej politiky

„Ekológia je o múdrosti a inteligencii. Pri zelených pracovných miestach ide o zasadenie výroby do tohto prostredia. Tunajší ľudia pestujú v meste potraviny, solárne panely vyrábajú v meste energiu. Spolupráca komunity je kľúčom života v Bristole,“ dodáva Cato.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O bed

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Obchodná vojna medzi EÚ a Čínou, môžu za to solárne panely

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices