Luxembursko sa plesne po vrecku, 80 miliónov eur venuje na podporu Európskeho investičného plánu

euro bankovky
ilustračné.PHOTO: Flickr.

Luxembursko vyhlásilo, že venuje 80 miliónov eur do  Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI), ktorý je jadrom Európskeho investičného plánu. Jeho cieľom je do troch rokov vytvoriť nové investície vo výške až do 315 miliárd EUR v rámci celej EÚ. Príspevok sa zrealizuje prostredníctvom luxemburskej národnej podpornej banky Société Nationale de Crédit et d’Investissement. Luxembursko sa stalo piatym štátom, ktorý ohlásil príspevok ešte pred formálnym schválením fondu. Pred ním tak už urobilo aj Nemecko, Taliansko a Francúzsko, ktoré prispejú zhodne po 8 miliárd eur, a Španielsko, ktoré prispeje 1,5 miliardy eur.

„Veľmi rád počujem, že Luxembursko prispeje do investičného plánu.  Je veľmi povzbudzujúce, že členským štátom záleží na tom, aby Európa znovu investovala. Teším sa na podrobnejšiu diskusiu o tomto pláne  s Luxemburskou  vládou, obchodnými lídrami a študentmi počas mojej návštevy krajiny 27.apríla,“ prehlásil viceprezident Európskej komisie, Jyrki Katainen, zodpovedný za zamestnanosť, rast, investície a konkurencieschopnosť.

Hospodárska kríza priniesla v celej Európe výrazné zníženie počtu investícií. Zdroje potrebné na ich podporu sú podľa Európskej komisie v Európe k dispozícii, avšak  je treba ich zmobilizovať. Docieliť to chce prostredníctvom  štrukturálnych reforiem , investícií pre naštartovanie rastu a jeho dlhodobú udržateľnosť a tiež prostredníctvom fiškálnej zodpovednosti zameranej  na ozdravenie verejných financií a upevnenie finančnej stability.

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na návrhu nariadenia o Európskom fonde pre strategické investície sa európski ministri financií dohodli už 10. marca. Rokovať o jeho schválení  bude Rada a Európsky parlament  20. apríla a fond by mal začať fungovať od júna. Malé a stredné podniky a niektoré projekty v oblasti infraštruktúry by tak z neho mohli čerpať už v lete.

O dom

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices