škripek

Škripek: Turecko nepriznalo napáchané zvestvá z minulosti

skripek
Branislav Škripek. PHOTO: redakcia/BŠ.

V stredu sa na pôde Európskeho parlamentu rokovalo o rezolúcii k stému výročiu genocídy Arménov a bola aj prijatá. Európsky parlament bol prvou významnou medzinárodnou inštitúciou, ktorá uznala arménsku genocídu a to už v roku 1987.

Osmanská ríša v rokoch 1915 až 1917 systematicky vyvraždila cez 1,5 milióna Arménov. Jej nástupnícky štát Turecko dodnes neuznalo spáchanie tejto genocídy.

Slovenský europoslanec Branislav Škripek po hlasovaní povedal: “Hlasoval som za uznesenie o strašnom masakre, ktoré Turecko spáchalo na Arménoch pred 100 rokmi. Vyvraždili  1,5 milióna nevinných Arménov, ďalších niekoľkostotisíc  Syriakov a Pontských Grékov.”  Genocídu vo svete uznalo len 24 krajín a medzinárodných organizácii, vrátane Slovenskej republiky. Susedná Česká republika je v tejto otázke zdržanlivá.

Arménov sa minulý víkend zastal aj pápež František. Vyslúžil si za to kritiku Turecka. Branislav Škripek vysvetľuje: “Turecko by malo pochopiť, že k vstupu do EÚ mu viac pomôže účinná ľútosť a poučenie z minulosti, ako tlačenie na pragmatické dôvody jeho vstupu. A popierači Arménskej genocídy by mali pochopiť, že zakrývanie si očí  pred realitou vyhladenia značnej časti jedného národa v záujme politickej korektnosti je opakovanie fatálnych chýb našich predkov, ktorí mlčali o mnohých iných genocídach.”

24. apríla je dňom, keď sa každý rok pripomína táto genocída. Podľa Škripeka je dôležité nezabúdať. Genocída Arménov nesie ešte jedno dôležité posolstvo: Západný svet dnes nesmie dovoliť viac nezmyselného prelievania krvi kresťanov i nekresťanov na Blízkom východe,” doplňuje na záver Branislav Škripek

Viac..  Jozef Mihál: Žijete na Slovensku, ale pracujete v Rakúsku. Máte nárok na daňový bonus?

O ram

Odporúčame pozrieť

Turecko

EÚ je pripravená na užšie kontakty s Tureckom, ohľadne kandidatúry má podmienky

Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ sa vo štvrtok dohodli, že EÚ by mala znovu …

Consent choices