Zbraň Bruselu proti daňovým podvodom: Cez tieto výbory môžu vyšetrovať aj europoslanci

Europsky parlament
Európsky Parlament. PHOTO: Flickr.

Keď sa Európskemu Parlamentu nepáči úradný postupu pri vykonávaní právnych predpisov EÚ, môže uplatniť svoje vyšetrovacie právomoci. Na podnet minimálne štvrtiny hlasovacieho pléna,  v takom prípade vzniknú vyšetrovací, dočasný alebo osobitý výbor, ktoré sa budú problémom zaoberať. Aby mohol výbor vzniknúť,  je potrebné jeho schválenie prezidentmi siedmych hlavných politických skupín. Činnosť výboru sa zväčša obmedzuje na jeden rok, po ktorom predložia svoje zistenia, výsledky a návrhy Európskej komisii. Tá ich ako iniciátor európskej legislatívy môže do legislatívy implementovať.

Doposiaľ boli vytvorené len tri vyšetrovacie výbory, naproti tomu osobitých výborov vzniklo v minulosti podstatne viac. Zaoberali sa  bezpečnosťou na mori, klimatickými zmenami, finančnou krízou ale aj ľudskou genetikou a mnohými ďalšími otázkami. Najnovším z nich je osobitný výbor, ktorý vznikol po prevalení  škandálu daňových únikov nadnárodných spoločností  v Luxembursku, Írsku, Belgicku a Holandsku. Úlohou tohto výboru je pozrieť sa na nekalé daňové postupy v EÚ.

Viac..  Europarlament prijal nové pravidlá transparentnosti pre politickú reklamu

Možnosť vytvárania vyšetrovacích a špeciálnych výborov je dôležitým nástrojom Európskeho parlamentu. Parlament nemôže prevziať úlohu národných parlamentov, avšak vďaka cielenému vyšetrovaniu sa dokáže dopátrať pravdy a vyvíjať  vplyv tam,  kde je to potrebné.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O dom

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices