Aj keď je grécky dlh nesplatiteľný, na Grexit sa stále nenašla politická vôľa

Grécko
PHOTO: Flickr.

Aj keď sú si všetci vedomí, že grécky dlh je nesplatiteľný, na Grexit sa stále nenašla v eurozóne politická vôľa. Jediný, kto ukazuje na tohto slona v miestnosti, je paradoxne grécka Syriza, ktorá má ruky zviazané dovtedy, kým budú verejné financie zviazané nesplatiteľnými dlhmi. Na finálne riešenie preto môžu byť zvedaví napríklad Španieli, ktorých čakajú všeobecné voľby koncom tohto roka. Odpis gréckych dlhov by totiž bol vodou na mlyn protiintegračným stranám, ktoré by mali rovnakú požiadavku pre svoju krajinu. Čoraz viac európskych politikovpreto zdôrazňuje, že si vedia predstaviť eurozónu aj bez Grékov.

 Referendum o obmedzení imigrácie by si mali Švajčiari zopakovať

Európske inštitúcie však nerobia vrásky na čele len členským krajinám EÚ. Opakovanie je matka múdrosti a splnomocnenec EÚ zodpovedný za rokovania so Švajčiarskom sa nechal počuť, že referendum o obmedzení imigrácie by si mali Švajčiari zopakovať. Najlepšie hneď budúci rok. Možno by stálo za zváženie uviesť na hlasovacom lístku len jednu možnosť, voliči sa inak môžu domnievať, že majú slobodu voľby.

Zaujímavý spád má vyšetrovanie havárie lietadla spoločnosti Germanwings, ktorého samovražedný pilot ukončil život ďalších 149 ľudí na palube. Ukázalo sa, že viacero doktorov si bolo vedomých jeho problémov a teda aj nespôsobilosti niesť zodpovednosť pilota lietadla. Nemecké zákony na ochranu osobných údajov im však neumožňovali informovať jeho zamestnávateľa. Obmedzí teda verejná moc v mene prevencie právo na súkromie? Táto požiadavka môže spôsobilosť pilotov paradoxne zhoršiť, keďže sa budú báť vyhľadávať odbornú pomoc. Dokážeme sa v dnešnom svete ešte zmieriť s myšlienkou, že nie každej katastrofe sa dá predísť?

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

 Google uprednostňuje zobrazovanie svojich služieb pred službami konkurencie

Neexistuje však nespravodlivosť, na ktorú by Európska komisia nevymyslela nejakú reguláciu. Prípadne súdny spor. EK sa rozhodla zažalovať Google, keďže vo svojom vyhľadávaní uprednostňuje zobrazovanie svojich služieb pred službami konkurencie. Žaloba vznikla na základe protimonopolnej legislatívy. V máloktorom sektore pritom vidíme takú dynamiku a silu konkurencie ako v IT technológiách. Nuž, ak si zakladáte start-up, Komisia sa vám postará o dotáciu. Ak žnete úspech, pridá aj žalobu.

Komentár pripravil Ján Dinga, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices