water house prototype
prototyp vodného domu: PHOTO. reprofoto CNN.

Geniálny nápad! Toto je vodný dom, do popredia sa derie tekuté inžinierstvo

water house prototype
Prototyp vodného domu: Reprofoto CNN.

V maďarskom meste Kecskemet vznikol naozaj netradičný dom. Architekt Matyas Gutai tu  postavil svoj prototyp „vodného domu.“  Neznamená to síce, že sa jeho stavby zaobídu bez tradičných materiálov ako sú tehly, či betón,  ale jeho projekt  prináša celkom nový pohľad na stavbu budov.

Vodný dom bol postavený za pomoci grantu Európskej únie a je podľa Matyasa prvým projektom takzvaného „tekutého inžinierstva“ . Princíp stavby je v podstate jednoduchý. Štruktúru domu tvoria panely, niektoré z ocele, niektoré zo skla, a medzi nimi je voda, ktorá vyrovnáva teplotu vo vnútri. Ak je horúco, prebytočné teplo sa ukladá buď priamo v základoch budovy alebo v externom sklade, pri poklese teploty sa následne vráti späť do stien. Vnútorná teplota sa tiež môže regulovať prostredníctvom systému podobného ako centrálne kúrenie. „Naše panely môžu zahriať  i ochladiť budovu – voda vnútri panelov pôsobí rovnako ako kúrenie. Jedná sa o veľmi efektívny a udržateľný systém,“ hovorí Gutai. Dom môže produkovať svoju vlastnú energiu a byť tak nezávislý od energetických dodávok, čo prispieva k zníženiu emisií uhlíka.

Výstavba domov týmto spôsobom je mierne drahšia ako pri tradičných stavbách, ale prototyp má za cieľ zraziť naše energetické potreby a Gutai v súčasnosti už aj spolupracuje s továrňami a spoločnosťami v celej Európe na projektoch využívajúcich túto technológiu.

Viac..  Vlani sa stalo v EÚ obeťami dopravných nehôd 20.400 ľudí, SR nad priemerom Únie

Galéria:

water house 2
Stena z vodných panelov. Reprofoto CNN.
pohľad cez stenu
Pohľad cez stenu. Reprofoto CNN.
Matyas Gutai a jeho vodný dom
Matyas Gutai pri svojom prototype vodného domu: Reprofoto CNN.

O dom

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices