Protiintegračným stranám snažiacim sa otočiť kormidlo integrácie sa darí čoraz viac

eu
PHOTO: Flickr.

Protiintegračným stranám sa v Európe darí čoraz viac, a všetci čakajú, či sa nejakej podarí otočiť kormidlom integrácie. Na vzostupe sú napríklad Praví Fíni, ktorí budú v nastávajúcich voľbáchbojovať o druhé miesto. V maďarských doplňujúcich voľbách vyhral Jobbik, ktorý zaznamenal tesné, no veľmi dôležité víťazstvonad Orbánovým Fideszom. Šance cíti aj šéfka francúzskeho Národného frontu Marine Le Penová, ktorá by ako francúzska prezidentka najradšej opustila eurozónu a obnovila colné kontroly na francúzskych hraniciach. V snahe priblížiť sa stredovým voličom dokonca vyháňazo strany jej zakladateľa a svojho otca Le Pena za jeho antisemitské výroky.

 Brexit by mal na chod EÚ citeľnejšie ekonomicko-politické následky ako Grexit

K tomu treba prirátať Veľkú Britániu, v ktorej má myšlienka vystúpenia z Európskej únie podporu aj v štandarných politických stranách. Táto možnosť dostala už aj svoj vlastný názov – Brexit. Brexit by mal na chod Európskej únie citeľnejšie ekonomicko-politické následky ako Grexit už z toho dôvodu, že Grécko je oproti Británii ekonomickým trpaslíkom. Obavy z takého kroku preto zaznievajú z Írska, Holandska, či predstaviteľov podnikateľského sektora.

Mediálne najatraktívnejšou témou však stále ostáva fiškálna prestrelka medzi Bruselom a juhom Európy. Grécko tento týždeň opäť ešte nezbankrotovalo a Búrlivé víno tak má svoju silnú konkurenciu. Kuloármi sa šíri informácia, že Gréci požiadali MMF o odklad dvoch splátok úveru v celkovej výške takmer 1 miliardy eur, ktoré majú uskutočniť v máji. Inak nebude na dôchodky či platy v štátnej správe. Nepríjemná informácia najmä pre euróspkych daňových poplatníkov, keďže MMF a eurozóna požičali Grécku spolu 240 mld. eur. Na splátky úveru sa peniaze v prázdnej štátnej kase hľadajú skutočne ťažko. Rozhodne ťažšie ako na prezbrojenie armády. Podľa ruskej tlačovej agentúry totiž jednajú Gréci s Moskvou o nákupe rakiet pre protileteckú obranu, čo čiastočne potvrdilaj grécky minister obrany.

Viac..  Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Komentár pripravil Ján Dinga, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices