EÚ tlačí nové peniaze a hodnota eura padá, také je kvantitatívne uvoľňovanie

PHOTO: Ilustračné Flickr.
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Centrálne banky znižujú úrokovú sadzbu, pri ktorej požičiavajú peniaze bankám, v dôsledku ekonomicky náročného obdobia. Otázkou je, čo sa stane, keď sa sadzba dostane na nulu.

V časoch, keď sa objavila hospodárska kríza, vytiahli sa silné zbrane. Európska centrálna banka začala s procesom kvantitatívneho uvoľňovania, ktorý sa považuje za nekonvenčný finančný nástroj. Začali sa tlačiť nové peniaze, ktoré mali byť presunuté do finančného systému. Hospodárstvo EÚ sa začalo spomaľovať a výnosnosť klesať.

Banky teraz majú stimulovať zablokované hospodárstvo poskytovaním úverov.  Nedávno však banky investovali viac do vládnych dlhopisov či štátneho dlhu. Oboje investície sa považujú za menej rizikové. Tento krok však nezostal bez následkov a investíciami sa zastavil prílev peňazí, vďaka ktorým funguje reálne hospodárstvo.

Európska centrálna banka prišla s programom, ktorý má veci znova dať do pohybu. Cieľom je do roku 2016 spätne nakupovať dlhopisy v hodnote 1,140 biliardy eur. Do nákupov sa má zapojiť 19 centrálnych bánk štátov eurozóny.  Hospodárstvo by sa malo naštartovať v prípade, že finančníci opäť investujú zvyšnú likviditu, ktorá sa prenesie do reálneho hospodárstva.

Viac..  Lídri EÚ podporili plán na použitie výnosov z ruských aktív v prospech Ukrajiny

Nové peniaze majú uľahčiť prístup k úverom a znížiť úrokovú sadzbu. To by mohlo viesť k zníženej hodnote eura na trhu, čo by malo byť prijateľné predovšetkým pre firmy, ktoré sa orientujú na vývoz. Kvantitatívne uvoľňovanie by teda malo podnietiť výdavky a investície zvyšovaním dôvery investorov a spotrebiteľov.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

peniaze

ECB zvýšila úrokové sadzby, kľúčovú posunula na 4,25 %

Európska centrálna banka (ECB) v rámci boja proti vysokej inflácii opäť zvýšila úrokové sadzby, už …

Consent choices