David Martin. PHOTO: © European Union 2015

TTIP aj naďalej rozdeľuje nielen verejnosť, ale aj europoslancov

David Martin. PHOTO: © European Union 2015
David Martin. PHOTO: © European Union 2015

Transatlantická obchodná a investičná dohoda (TTIP) je už dlhšie diskutovanou témou, ktorá má svojich odporcov, ale aj ochrancov. Zatiaľ čo zástancovia v nej vidia obrovskú príležitosť pre EÚ, odporcovia sa boja aký vplyv bude mať dohoda na ekonomiku alebo bežný život.

„Služby všeobecného záujmu, ako sú voda, zdravotníctvo, sociálne služby, vzdelávanie, majú byť vyňaté spod rámca TTIP. O ochrane investícií sme diskutovali viackrát, ale pre našu skupinu nie je limitom ochrana investorov ako taká, ale podstata, teda že musíme mať právo na reguláciu. Čokoľvek, čo by v investičnej dohode obmedzovalo právo regulovať, by bolo neprijateľné,“ povedal David Martin zo Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov.

Viacerí z poslancov poskytli svoje postrehy a odporúčania čomu by sa mali rokovania venovať.  Helmut Scholz z Európskej zjednotenej ľavice je ale zásadne proti TTIP: „Nepotrebujeme túto dohodu, lebo jej ide predovšetkým o vytvorenie vzájomnej závislosti dvoch trhov: vnútorného trhu Európskej únie a existujúceho vnútorného trhu USA.“

Hlavným cieľom odporúčaní je poskytnúť Komisii konštruktívnu kritiku, ktorá by pomohla pri rokovaniach a posunula by vec s TTIP dopredu, nech už to vedie k uzatvoreniu dohody, alebo nie. Ombudsmanka Európskej únie v tejto veci tiež koná a zameriava sa predovšetkým na transparentnosť rokovaní.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

jurzyca

Eugen Jurzyca: Som proti zásahom zo strany firiem či vlád, ktoré môžu poškodiť fungovanie vnútorného trhu EÚ

Európsky parlament dal zelenú novému zákonu EÚ, ktorý zaisťuje, že zahraničné dotácie poskytované krajinami spoza …

Consent choices