Pierre Moscovici. PHOTO: © European Union 2015

Tunisko dostane prvých 100 miliónov z makrofinančnej pomoci EÚ

Pierre Moscovici. PHOTO: © European Union 2015
Pierre Moscovici. PHOTO: © European Union 2015

Európska komisia schválila 100 miliónov eur vo forme úverov pre Tunisko.  Táto finančná čiastka predstavuje prvú tranžu  300 miliónového balíčka makrofinančnej pomoci, ktorý bol schválený v máji 2014.

Komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici reagoval: Európa dodržala svoj záväzok, ktorý dala Tunisku a poskytla pomoc, ktorá zmierni finančné obmedzenia v krajine v čase, keď zažíva politický prechod a realizuje ambiciózne programy hospodárskych reforiem. Podporujeme snahy Tuniska k udržaniu makroekonomickej stability pri vytváraní udržateľného rastu a pracovných miest pre svojich ľudí.“

S cieľom pomôcť Tunisku prekonať svoje ekonomické problémy sa EÚ a ďalší medzinárodní darcovia spojili aby poskytli finančné balíky. Okrem slabého vonkajšieho ekonomického prostredia čelí Tunisko regionálnej nestabilite, a tiež ohrozeniu vnútornej bezpečnosti. Makrofinančná pomoc podporuje komplexné prispôsobenie ekonomiky a reformného programu dohodnutého medzi Tuniskom a Medzinárodným menovým fondom (MMF). Vyplácanie financií je spojené s vykonávaním opatrení hospodárskej politiky, ako je uvedené v memorande o porozumení podpísanom medzi EÚ a Tuniskom.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Makrofinančná pomoc je nástroj EÚ vytvorený ako reakcia na krízu, ktorý je k dispozícii susedským partnerským krajinám EÚ. Nástroj je komplementárny k pomoci poskytovanej Medzinárodným menovým fondom.  Pôžičky sú financované prostredníctvom pôžičiek na kapitálových trhoch.

O vik

Odporúčame pozrieť

Rada EÚ schválila dodatočnú makrofinančnú pomoc Ukrajine v objeme 1 miliardy eur

Rada Európskej únie (EÚ) v utorok rozhodla o urýchlenom poskytnutí dodatočnej makrofinančnej pomoci Ukrajine vo …

Consent choices