Brusel pripravuje legislatívu, aby lekári v EÚ predpisovali menej antibiotík

Medicine pills
PHOTO: Flickr.

Zlepšenie bezpečnosti pacientov, zodpovednejšie využívanie antibiotík a veterinárnych antibiotík či podpora inovácií. Tieto opatrenia odhlasovali europoslanci Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI). Členovia výboru reagovali na fakt, že 8 až 12% pacientov hospitalizovaných v nemocniciach trpí pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti infekciami.

„Je to veľmi dôležitý výsledok v európskom zdravotníctve, ktorý pomôže zabrániť veľkému počtu obetí,“ povedal europoslanec Piernicola Pedicini. Jeho odporúčania schválil ENVI jednohlasne. „Stále som premýšľal nad tým, prečo národné vlády aj samotní občania podceňujú tak dôležitý problém, napriek výstražným prognózam medzinárodných výskumných pracovníkov,“ dodal Pedicini.

Europoslanci navrhujú opatrenia, ktoré by mali zabezpečiť, aby sa antibiotiká predpisovali zodpovednejšie a zároveň zakazujú ich užívanie bez lekárskeho predpisu. Chcú zaviesť obchodné postupy, ktoré predchádzajú konfliktu záujmom medzi výrobcami a predpisujúcimi lekármi a vyžadujú lepšiu informovanosť, monitoring a kontrolu infekcií.

Najmenej 25 % pacientov v niektorých členských štátoch reaguje odolne na bežne používané antibiotiká. ENVI preto vyzýva farmaceutické spoločnosti, aby investovali do vývoja nových antimikrobiálnych látok.

Nová rezolúcia by sa mala dotknúť aj využívania veterinárnych antibiotík, vrátane medikovaných krmív. Využívať by sa mohli až po stanovení veterinárnej diagnózy. Oba právne predpisy sa prerokúvajú v Európskom parlamente, hlasovanie by sa malo uskutočniť v máji.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Infekcie, ktoré vznikajú počas poskytovania zdravotnej starostlivosti predstavujú pre členské štáty EÚ problém. Patria medzi najčastejšie vyskytujúce sa nežiaduce účinky. Podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb, v priemere jeden z 20-tich hospitalizovaných trpí práve týmito infekciami. V európskom meradle to znamená 4,1 milióna pacientov ročne, pričom 37.000 prípadov končí smrťou, hoci 20 až 30% vzniku infekcií sa dá predchádzať intenzívnou hygienou.

O jac

Odporúčame pozrieť

antimikrobialna rezistencia

EÚ: V roku 2022 opäť došlo k nárastu antimikrobiálnej rezistencie

Riešenie antimikrobiálnej rezistencie (AMR) je pre Európsku komisiu (EK) najvyššou prioritou a neoddeliteľnou súčasťou mnohých …

Consent choices