Vymáhanie dlhov zo zahraničia už nebude také zložité!

peniaze
Pre právnické a fyzické osoby bude jednoduhšie vymáhať dlhy zo zahraničia, ak neprevyšujú sumu 10 000 eur. PHOTO: Flickr

Európska komisia podporila zjednodušenie postupu pri vymáhaní dlhov za tovar z cudziny. Zvýši sa suma pohľadávok, ktorej sa budú vymožiteľné zákony týkať a zredukuje sa byrokracia.

Navrhované zmeny majú podporiť napríklad elektronickú komunikáciu a videohovory, ktoré veci podstatne urýchľujú. Návrh Komisie zahŕňa aj výšku sumy, ktorej sa budú zákony týkať. Z pôvodných 2 000 eur to malo byť 10 000 eur. Europoslanci sa nakoniec zhodli na tom, že sa táto vrchná hranica bude týkať len právnických osôb a firiem, pri fyzických osobách sa zvýši na 5 000 eur.

„S nárastom cezhraničného obchodu v rámci EÚ je potrebné zabezpečiť účinné nápravné mechanizmy na podporu hospodárskej činnosti. Kvitujem návrh Európskej komisie, aby sa postup pre vyšetrovanie cezhraničnej pohľadávky zjednodušil a sprístupnil pre občanov bez ohľadu na to kde žijú, alebo akým jazykom hovoria. Zvýšenie hranice na 10.000 € pomôže tak ako jednotlivcom, tak malým a stredným podnikom,“ hovorí europoslankyňa Lidia Joanna Geringer de Oedenberg.

Viac..  J. Nagel: Je čoraz pravdepodobnejšie, že ECB pred letnou prestávkou zníži sadzby

Poslanci zároveň navrhli znížiť súdne poplatky na 5% z hodnoty pohľadávky v porovnaní s 10% navrhnutými Komisiou. Odhaduje sa, že navrhované zmeny znížia náklady na súdne spory pri cezhraničných drobných pohľadávok až o 40% a priemerná doba trvania sporov sa zníži o 5 mesiacov.

O bed

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices