Ako bojovať proti ilegálnemu odoberaniu orgánov?

chirurg
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Počet záujemcov o ľudské orgány značne prevyšuje počet ich darcov. Po celom svete sa preto množia skupiny pašerákov, ktorí obchodujú s ilegálne odobranými orgánmi. Týmto vážnym problémom sa v utorok zaoberal výbor pre verejné zdravie spoločne s podvýborom pre ľudské práva. Slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS) počas ich spoločnej schôdze podotkol, že v poslednom čase sme síce ukazovali prstom na Čínu, no ani iné krajiny nie sú v tejto oblasti bez viny.

Schôdzu otvoril nemecký ľudovec Peter Liese spoločne s Miroslavom Mikolášikom. Pozvaní na ňu boli i zástupcovia čínskych úradov, tí sa však na ňu nedostavili.

„Jedna z desiatich transplantovaných obličiek je odobraná ilegálne. Príjemcovia za ne platia až 160 000 dolárov,“ oboznámila zúčastnených Marta López Fraga z Rady Európy.

Peter Liese pripomenul, že „niektorí Európania podľa všetkého cestujú do Číny, kde využívajú nezákonný obchod s ľudskými orgánmi. Toto je aj európsky a ľudskoprávny problém,“ dodal.

Podľa Miroslava Mikolášika musíme rešpektovať zásady sledovateľnosti. „Je dôležité pripomenúť, že naším cieľom nie je poukazovať len na Čínu, keďže podobné obvinenia boli vznesené i v iných krajinách,“ povedal.

Podobný názor zastáva i nemecký sociálny demokrat Matthias Groote, ktorý záverom seminára poznamenal, že „problém odoberania orgánov neexistuje len v Číne, Indii či Egypte, no týka sa i európskych občanov.“

Aká je situácia v Číne?

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Až do prvého januára tohto roku boli orgány na transplantáciu odoberané popraveným väzňom a to aj bez ich súhlasu. Podľa Joëlle Hivonnet z Európskej služby pre vonkajšiu činnosť sa „situácia o čosi zlepšila, no kvôli doterajšiemu zatajovaniu štatistík o trestoch smrti a transplantáciách si nevieme vytvoriť dostatočne presný obraz.“

Má v tom prsty i Európa?

Problém doberania orgánov sa netýka len Číny. Orgány sa nezákonne odoberajú i v Južnej Amerike, Indii, Pakistane a Egypte. Ich „zákazníci“ zväčša pochádzajú zo Severnej Ameriky, Saudskej Arábie a Európy.

Niektorým Európanom nerobí problém vycestovať za transplantáciou do týchto krajín. No nie vždy všetko prebehne bez komplikácií. „Prípady pacientov, ktorý si nechali v zahraničí protizákonne transplantovať orgány popravených väzňov, často nie sú poriadne prešetrené, pretože lekári sa zvyknú ohradiť tým, že musia dodržať lekárske tajomstvo,“ vysvetľuje Beatriz Domínguez zo Španielskej národnej transplantačnej komory.

O ram

Odporúčame pozrieť

Mikolasik

Mikolášik o dvojitej kvalite produktov: Dovážame až 50% výrobkov, ktoré nespĺňajú bezpečnostné kritériá

ŠTRASBURG / Po dvojakej kvalite potravín europoslanci začali riešiť aj dvojakú kvalitu spotrebných výrobkov. Na európsky …

Consent choices