škripek
Zľava: Ján Gábor, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec v Rumunsku, Branislav Škripek, poslanec Európskeho parlamentu (OĽaNO), a Boris Beňa, policajný pridelenec v Rumunsku. PHOTO: Redakcia/Kancelária poslanca Branislava Škripeka.

Branislav Škripek: Najstrašnejšie je, ako často sú obeťami obchodovania s ľuďmi bezbranné deti

škripek
Zľava: Ján Gábor, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec v Rumunsku, Branislav Škripek, poslanec Európskeho parlamentu (OĽaNO), a Boris Beňa, policajný pridelenec v Rumunsku. PHOTO: Redakcia/Kancelária poslanca Branislava Škripeka.

Bukurešť, 23. 04. 2015 – Včera vystúpil slovenský europoslanec Branislav Škripek (OĽaNO) na pôde Rumunského parlamentu počas medzinárodnej konferencie s názvom Politici a občianska spoločnosť proti obchodovaniu s ľuďmi. Poukázal na cynizmus našej spoločnosti, ktorá veľmi často zatvára oči pred krutou realitou obchodovania s ľuďmi.

Na konferencii pod záštitou predsedu rumunského parlamentu vystúpil bývalý prezident krajiny Emil Constantinescu, minister pre Rumunov žijúcich v zahraničí a ďalší členovia  snemovne. Za  Európsky parlament bol  pozvaný Branislav Škripek. Prítomných bolo takmer 200 zástupcov občianskej spoločnosti z celého sveta. Diskutovali o akutálnej problematike novodobého otroctva. Konferenciu zorganizovalo Európske kresťanské politické hnutie (ECPM), European Freedom Network (EFN) a Rumunský parlament.

Miesto konania podujatia nebolo vybraté náhodou. Z veľkej miery sú obeťami obchodu s ľuďmi práve obyvatelia krajín východnej Európy. Za vidinou lepšieho života odchádzajú z domova do zahraničia a tam sú  zločincami zbavovaní svojich práv. Sú nútení vykonávať nelegálne práce, musia žobrať, sú sexuálne vykorisťovaní, alebo sa stávajú obeťami obchodu s ľudskými orgánmi. Pracujúci cudzinci sú vykorisťovaní tým, že je im zadržiavaná mzda. Stávajú sa aj objektom diskriminácie, keď za rovnakú prácu dostávajú nižšiu mzdu ako domáci zamestnanci. “Často ide o ľudí, ktorí neovládajú jazyk danej krajiny. Tiež o ženy, ktoré sú nútené k prostitúcií,” upozorňuje slovenský europoslanec. A dodáva: „Najstrašnejšie je, ako často sú obeťami tohto špinavého obchodu bezbranné deti a to vo všetkých jeho spomínaných formách.”

Štatistiky napríklad preukázali, že 75% prostituujúcich žien sa v tomto priemysle ocitá už od detstva. Na konferencii tiež odznelo, že ďalšou formou obchodovania s ľuďmi je náhradné materstvo, kde ženy “prenajímajú” svoju maternicu.  Takýmto spôsobom si ľudia začínajú uspokojovať tzv. “právo na dieťa”.

Sankcionovať len kupliarov a klientov, nie samotné prostitútky

Niektoré severské európske krajiny prišli s novým konceptom boja proti  tejto kriminalite. Škripek vysvetľuje: “V Nórsku a vo Švédsku sú sankcionovaní kupliari a klienti prostitútok. Môžeme povedať, že ide o preventívne riešenie.” Prezentované boli aj konkrétne výsledky z uvedených krajín. Zistilo sa, že kde nie je dosť zákazníkov takýchto služieb, významne klesá aj ponuka. Nórske štatistiky napríklad uvádzajú, že pokles dopytu po sexuálnych službách je 20 až 25%.  V hlavnom meste Oslo je to od 40 do 65%, a to už po menej ako roku od zavedenia týchto opatrení,” informuje Branislav Škripek.

Viac..  Ivan Štefanec: Slovenský startup získal 7,5 milióna eur od Európskej rady pre inovácie

Každý človek má ľudskú dôstojnosť, ktorá zakladá jeho práva. “Je neakceptovateľné, aby v modernej Európe boli porušované základné práva a slobody, kedy sa predmetom obchodu stáva človek,” uviedol slovenský europoslanec.

Stretnutie s veľvyslancom SR v Rumunsku

Včera v popoludnajších hodinách pokračoval program europoslanca Branislava Škripeka na veľvyslanectve SR v Bukurešti. Stretol sa s Jánom Gáborom, mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom v Rumunsku. Predmetom rozhovoru boli viaceré témy. Dotkli sa aj témy obchodovania s ľuďmi, kde sa zhodli, že Slovensko je tranzitnou krajinou medzi západom a východom Európy. Stretnutia sa zúčastnil aj policajný pridelenec v Rumunsku Boris Beňa, ktorý je zodpovedný za tieto oblasti.

Branislav Škripek sa zaujímal aj o aktuálnu situáciu slovenských menšín žijúcich v Rumunsku. “Bol som veľmi rád, že stretnutie prebehlo. Budem sa aj naďalej zaujímať o aktuálnu situáciu Slovákov žijúcich v Rumunsku a vyvíjať úsilie k tomu, aby mohli rozvíjať svoj rodný jazyk a poznávať našu slovenskú hrudu,” povedal na záver návštevy Rumunska europoslanec Branislav Škripek.

Správa je publikovaná v originálnom znení tlačového oddelenia europoslanca Branislava Škripeka, bez redakčnej úpravy.

O ram

Odporúčame pozrieť

Komisia víta prelomovú dohodu o prísnejších pravidlách boja proti obchodovaniu s ľuďmi

Komisia víta politickú dohodu medzi Európskym parlamentom a Radou o prísnejších pravidlách boja proti obchodovaniu s …

Consent choices