Martin Klus
Tímlíder SaS pre politický systém a zahraničnú politiku Martin Klus. PHOTO: MK/redakcia.

Martin Klus: K umieraniu ľudí v Stredozemnom mori nemôžeme zostať ľahostajní

Martin Klus
Martin Klus. PHOTO: MK/redakcia.

Odhadom 1800 mŕtvych od začiatku roka, t. j. 30 násobok oproti rovnakému obdobiu minulého roka. To je aktuálna smutná štatistika masového pohrebiska, ako by sme pokojne mohli premenovať vody Stredozemného mora. O tom, že je situácia naozaj vážna, svedčí aj nebývalý záujem o túto problematiku zo strany Generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, ale aj na dnes zvolaný mimoriadny summit EÚ, pod vedením stáleho predsedu Európskej rady Donalda Tuska. Úvahy politikou a odborníkov o tom, ako na jednej strane nestratiť v enormnom návale ilegálnych imigrantov humánnu „európsku“ tvár, no na strane druhej zastaviť utečeneckú vlnu, ktorú nie sú schopné Taliansko, Grécko či Malta zvládnuť, sa rôznia. Zhodujú sa však v tom, že už nie je možné dlhšie čakať a je nevyhnutné prikročiť k zásadným a trvalo udržateľným riešeniam. O to zvlášť, že tieto sú relatívne dlhodobo známe a otázkou je, prečo neboli doposiaľ ďaleko aktívnejšie využité.

Prvým krokom by malo byť vyhlásenie otvorenej vojny proti pašerákom ľudí, a to nielen na mori, ale aj priamo na africkom kontinente. K tomu je však nevyhnutná ďaleko väčšia súčinnosť pobrežnej stráže, tajných služieb a severoafrických vlád. Tu však narážame na zásadný problém najmä v prípade vojnou sužovanej Líbye. Aj keby totiž bolo s kým rokovať, tak do obchodu s ľuďmi je pravdepodobne zapletených aj množstvo lokálnych autorít. Úspechy v boji proti pirátom by však napriek tomu mohli slúžiť ako dobrá inšpirácia. Druhým krokom je okamžitá likvidácia všetkých plavidiel, ktoré slúžia na prepravu imigrantov. Prax, kedy lode pobrežná stráž po zásahu jednoducho nechala odísť, je už v tejto chvíli neakceptovateľná. Budovanie vysunutých pracovísk a vytváranie humanitárnych kordónov priamo v severnej Afrike je síce časovo náročnejšou, ale rovnako dôležitou súčasťou stratégie riešenia tohto problému.

Viac..  Miriam Lexmann: Dodnes nevieme aký vplyv na človeka majú GMO rastliny

Ak však chceme hovoriť o trvalej udržateľnosti, či aspoň výraznom zmierňovaní tohto problému, tak je potrebné predovšetkým trvalo odradiť ilegálnych migrantov od pokusu dostať sa na európsky kontinent. Je preto nevyhnutné vo všetkých európskych krajinách koordinovane sprísňovať najmä politiku udeľovania azylu. Takou by mohol byť aj prechod na zásadné udeľovanie len dočasného azylu na dobu nevyhnutnú pre ochranu a prípadne aj minimálnu ekonomickú, či vzdelávaciu stabilizáciu azylanta. Ten by následne s novou civilizačnou skúsenosťou, istým materiálnym zázemím a vzdelaním, mohol byť dôležitým prínosom pre svoju vlastnú krajinu. Inou možnosťou je perspektívna dohoda s niektorými africkými krajinami, ktoré by utečencov prichádzajúcich do Európy prevzali do azylu, samozrejme pod dôslednou kuratelou a s finančnou účasťou európskych inštitúcii. Toto by mohlo byť aj adekvátnou odpoveďou na úvahy o prerozdeľovaní ilegálnych imigrantov vo všetkých krajinách Európy, na ktoré nie sú mnohé členské štáty adekvátne pripravené legislatívne, ekonomicky, či spoločensky, Slovensko nevynímajúc.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravi Martin Klus, politológ a expert SaS pre zahraničnú politiku a politický systém.

O red

Odporúčame pozrieť

migranti

Komisia predkladá akčný plán EÚ pre trasu cez východné Stredozemie

Európska komisia predložila akčný plán EÚ pre východné Stredozemie, ktorý obsahuje cielené operačné opatrenia zamerané …

Consent choices