smolkova
Monika Smolková, europoslankyňa. PHOTO: redakcia/© European Union 2015.

Monika Smolková: Vízový kódex Únie bude mať novú podobu

smolkova
Monika Smolková, europoslankyňa. PHOTO: redakcia/© European Union 2015.

BRATISLAVA – Slovenský pas automaticky otvára dvere do 137 krajín sveta. Sila nášho pasu totiž patrí do top desiatky na svete. S našim slovenským pasom sa dostaneme presne do 137 krajín na svete a nepotrebujete na to ani víza.

Rebríčku kraľujú Američania a Briti. Obyvatelia týchto krajín môžu cestovať bez víz až do 147 krajín na svete. Nasleduje Francúzsko, Južná Kórea, Nemecko, Švédsko a Taliansko. Dominujú štáty Európskej únie.

Čo rozhoduje?

Či do krajín budeme cestovať bez víz, alebo ich budeme potrebovať, zavisí od druhej strany. V takom prípade ale nemôžeme o tom rozhodovať úplne sami, pretože sme členmi Schengenského priestoru.

Dôvodov na bezvízový styk je niekoľko. „Zvyčajne je to zvýšený záujem našich turistov o danú krajinu, respektíve na základe preukázateľných ekonomických aktivít našich ľudí v danej krajine. Je na rozhodnutí danej krajiny, či nám takýmto spôsobom vyjde v ústrety alebo nie. Typickým príkladom je Turecko, ktoré nám zrušilo vízový režim v roku 2013,“ vysvetľuje riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Väčšia otvorenosť

Na druhej strane ale aj Európska únia sa snaží riešiť víza pre tých, ktorí sa chcú dostať do Európy. Politika Bruselu za posledné roky je, aby sme boli viac otvorení a aby bolo jednoduchšie sa k nám dostať.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Hodnoty a krásy Slovenska v Štrasburgu. VIDEO

„Komisia prijala nariadenie, ktoré hovorí o vízovom kódexe Únie. Je to nariadenie, ktoré by malo veľmi uľahčiť a odstrániť byrokraciu pre tých, ktorí sa chcú dostať do Európy za akýmkoľvek dôvodom,“ informovala europoslankyňa Monika Smolková.

Skracujú sa napríklad lehoty – pôvodne sa žiadosť musela vybaviť do 15 dní, teraz to bude do desať. Rovnako pôjde aj o nový typ víz – takzvané okružné, a s nimi sa bude dať pohybovať v Schengene až jeden rok.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Pre Kosovčanov vstúpil do platnosti bezvízový styk v krajinách EÚ

Stovky Kosovčanov sa v pondelok chystali odcestovať do členských krajín EÚ po tom, ako pre …

Consent choices