schulz
Martin Schulz, prezident EÚ. PHOTO: © European Union 2014 EP.

Martin Schulz: Zo Stredomoria sa stáva cintorín

schulz
Martin Schulz, prezident EÚ. PHOTO: © European Union 2014 EP.

Potom, ako za posledné dni prišli v Stredozemskom mori o život stovky ľudí, sa dnes v Bruseli konalo mimoriadne zasadnutie Európskej rady. Predseda Parlamentu Martin Schulz vyzval európskych štátnikov úvodom summitu k tomu, aby vytvorili humánnu a realistickú politiku pre azyl a imigráciu. Zároveň im odkázal že „našou bezodkladnou prioritou musí byť záchrana životov na mori.“

Martin Schulz pripomenul, že v EÚ doteraz neexistuje žiadna spoločná imigračná politika, no namiesto toho tu máme 28 rozličných národných systémov. „Zo Stredomoria stáva cintorín, lebo nám chýba skutočne európska politika pre azyl a imigráciu,“ vyhlásil.

Predseda Parlamentu vyzval k okamžitému posilneniu záchranných a pátracích operácií. Okrem toho apeloval aj na solidaritu a rozdelenie zodpovednosti medzi jednotlivými krajinami. Podľa jeho názoru rozhodne nie je spravodlivé, aby sa riešením imigrácie zaoberali len krajiny ležiace pri Stredozemnom mori.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Martin Schulz hovoril i o procedurálnych zárukách potrebných na to, aby sa s utečencami v celej EÚ zaobchádzalo spravodlivo a rovnocenne. Taktiež by rád videl vytvorenie nových možností na legálny vstup do EÚ a želá si aj intenzívnejšiu spoluprácu s krajinami pôvodu i tranzitu utečencov. „Musíme bojovať proti príčinám migrácie, nie proti imigrantom,“ zdôraznil.

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices