Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 16. týždňa

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

EUROZÓNA

Medzinárodný menový fond [MMF] uplynulý týždeň zverejnil svoju novú prognózu rastu svetovej ekonomiky. „Globálna ekonomika by mala tento rok podľa fondu vzrásť o 3,5 %, čo nepredstavuje žiadnu zmenu oproti januárovej predikcii MMF. Fond však vylepšil svoj odhad rastu ekonomiky eurozóny, ktorá by tak mala v roku 2015 posilniť o 1,5 %, čo je o 0,3 p.b. vyšší rast ako očakával fond v januári“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Eurozóne budú totiž hrať do karát hlavne lacnejšia ropa a slabšie euro. Na druhej strane však MMF zhoršil svoju predikciu vývoja ekonomiky USA, ktorá by mala tento rok posilniť o 3,1 %, čo je o – 0,5 p.b. menej oproti pôvodnému odhadu.

USA

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila rating USA na úrovni AAA so stabilným výhľadom. Spojené štáty tak zostávajú aj naďalej na zozname krajín s najvyšším ratingom. Agentúra pozitívne zhodnotila očakávaný vývoj deficitu federálneho rozpočtu USA, ktorý by sa mal v tomto a budúcom roku znížiť. Agentúra však zároveň Američanom vytkla, že pokiaľ neurobia reformy v povinných výdavkoch či daniach, ich rozpočtový deficit v roku 2018 opäť porastie.

GRÉCKO

Grécko stále čaká na peniaze zo zadržiavanej finančnej pomoci od svojich medzinárodných veriteľov. Peniaze neboli Grécku vyplatené z toho dôvodu, že sa krajina nedokázala dohodnúť so svojimi veriteľmi na programe reforiem, ktoré má prijať. Grécko síce zoznam reforiem predložilo, veritelia sa s ním však nestotožnili. Krajina by mala v dohľadnej dobe predložiť upravený návrh reforiem. Ak by sa jej to podarilo, tento návrh by mohol slúžiť ako základ pre dohodu s veriteľmi a pre uvoľnenie zadržiavaných peňazí. Média boli teda aj počas uplynulého týždňa zaplnené správami a informáciami z gréckej ekonomiky. Diskutuje sa predovšetkým o tom, či sa Grécku podarí predložiť vhodný návrh reforiem a získať tak peniaze ešte do konca tohto mesiaca. Podpredseda gréckej vlády Dragasakis zároveň cez víkend vyhlásil, že cieľom Grécka je dosiahnuť dohodu o reformách s veriteľmi, neustúpi však za svoje hranice. Predstavitelia Eurogroup aj predstavitelia Grécka sa majú opäť stretnúť tento týždeň v piatok [24. apríla 2015] v Rige. Ďalší vývoj v Grécku je závislý od uvoľnenia zadržiavaných peňazí, nakoľko krajina nemá prístup na finančné trhy a dochádzajú jej financie.
Pozitívnou správou z gréckej ekonomiky bolo, že grécka vláda za 1. kvartál 2015 dosiahla primárny prebytok svojho rozpočtu vo výške 1,74 mld. EUR a to vďaka zníženiu verejných výdavkov. Tento prebytok však nezahŕňa hospodárenie inštitúcií sociálneho zabezpečenia a miestnych samospráv a líši sa od údajov, ktoré sleduje EÚ a MMF.
A pri Grécku ešte zostaneme. Ratingová agentúra S&P zhoršila krajine rating z úrovne B- na CCC+, pričom výhľad ratingu je negatívny. Výhľad gréckej ekonomiky sa totiž podľa agentúry zhoršuje, keďže dohoda s veriteľmi stále nie je na svete. S&P však zároveň predpokladá, že k odchodu Grécka z eurozóny nedôjde.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

UKRAJINA

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor’s znížila rating Ukrajiny z úrovne CCC – na úroveň CC. Výhľad ratingu je pritom negatívny. Zníženie ratingu vyjadruje názor agentúry, že Ukrajina pravdepodobne nesplní svoje záväzky v zahraničnej mene. Samotná vláda v krajine totiž ohlásila zámer reštrukturalizovať svoje eurobondy a rokovania o tejto reštrukturalizácii by chcela ukončiť do konca mája. Svoje kroky navyše S&P zdôvodňuje aj zložitou ekonomickou situáciou v krajine, ktorá vyplýva z konfliktu na východe krajiny.

FRANCÚZSKO

Francúzska vláda včera oznámila, že v nasledujúcich rokoch 2016 a 2017 bude znižovať svoj štrukturálny rozpočtový deficit pomalšie ako vyžaduje EK. Tento svoj krok vláda krajiny zdôvodňuje snahou oživiť hospodársky rast a postaviť francúzsku ekonomiku takpovediac opäť na nohy. Francúzska ekonomika totiž celý minulý rok viac – menej stagnovala a zaznamenávala rast HDP na úrovni len pár desatín percenta.

RUSKO

Ratingová agentúra S&P potvrdila dlhodobý rating Ruska v cudzej mene na stupni BB+, pričom mu pridelila negatívny výhľad. Rating je podľa agentúry ohrozovaný hlavne slabými vyhliadkami rastu ruskej ekonomiky a nízkymi príjmami, čo ohrozuje konkurencieschopnosť ruskej ekonomiky a teda aj jej ďalší rast.

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices