Máloktorého pacienta sa darí držať pri živote tak dlho, ako zadlžených Grékov

euro
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Hovorí sa, že isté sú v živote len dane a smrť. Niečo na tom bude, keďže obe boli posledný týždeň súčasťou diania aj v Európe.

Španielsky minister bol zadržaný pre podozrenia z prania špinavých peňazí a krátenia daní

Daňové úniky sú prioritnou témou každej vlády, ktorá sa snaží zaplátať rozpočtovú dieru. Riešenie tohto problému si preto vyžaduje v kresle ministra financií skutočného odborníka. Bývalý španielsky minister financií Rodrigo Rato zrejme prišiel k záveru, že najrozumnejšie bude mať poznatky z praxe. Minulý týždeň bol totiž zadržaný tamojšou políciou pre podozrenia z prania špinavých peňazí a krátenia dane.

V Grécku tento týždeň zažívajú malé znárodnenie. Tamojšia vláda rozhodla, že všetky štátne entity, vrátane obcí, musia mať svoje peniaze na štátnych účtoch. Celkovo sa jedná o približne 3 miliardy eur, ktoré chce vláda používať na krátkodobé financovanie ako svoje vlastné peniaze. Grécke združenie obcí zrovna neoplýva nadšením (slovenské obce tento návrh tiež odmietli), a odmieta peniaze presunúť na štátne účty, kým si tento krok nevydiskutuje s premiérom Tsiprasom.

Máloktorého pacienta sa darí držať pri živote tak dlho, ako zadlžených Grékov

Grécka vláda tvrdí, že nemá inú možnosť, rokovania o nových pôžičkách sa predlžujú a odklad splátok pre Medzinárodný menový fond sa jeho šéfke príliš nepozdáva. Rovnako ako údajný návrh gréckej vlády, aby ECB predala grécke dlhopisy v objeme 27,2 mld. eur Európskemu stabilizačnému mechanizmu. Gréci by sa tak vyhli splátke v objeme 6,7 mld. eur za svoje dlhopisy ECB a dlh by splatili európskym daňovým poplatníkom – neskôr. Otázka je, či a kedy povie niekto (MMF, ECB, ministri eurozóny) stop. Blíži sa dráma ku konečnému rozuzleniu? Netreba predbiehať. Máloktorého pacienta sa darí držať pri živote tak dlho, ako zadlžených Grékov.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Na obrátkach naberajú aj úvahy o Brexite. Britské referendum je bez ohľadu na výsledky budúcich volieb len otázkou času a jeho výsledok viac ako neistý. Odchod Británie by však zaistil protekcionistickému francúzskemu bloku v EÚ blokačnú menšinu, čo by výrazne znevýhodnilo exportne ladené krajiny ako Írsko, ale aj Nemecko.

Prvotné nadšenie z návrhu zmluvy o voľnom obchode medzi EÚ a USA tiež ochladlo a jej prijatie, rovnako ako jej finálna podoba, je čoraz viac v nedohľadne. Hlavný vyjednávač zmluvy za EÚ Ignacio Garciá Barcero uviedol, že jej prijatie nemožno predpokladať skôr ako v roku 2018.

Európska komisia začala konanie proti Gazpromu, ktorý zneužíva svoje postavenie

Kým na západnom fronte EÚ hľadá cesty, ako obchod rozprúdiť, na východnom fronte vládne medzi EÚ a Ruskom ekonomická studená vojna kvôli konfliktu na Ukrajine. Európska komisia najnovšie začala konanie proti Gazpromu, ktorý podľa nej zneužíva svoje dominantné postavenie v strednej a východnej Európe. Pokuta môže teoreticky presiahnuť 10 miliárd eur, no skutočná bitka sa zrejme zvedie o to, či bude Gazprom ako štátna firma používať predaj plynu ako nástroj politiky Kremľa.

Komentár pripravil Ján Dinga, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices