Gyorgy Schopflin
Gyorgy Schopflin. PHOTO:europarltv.eu

Zlyhala Európska občianska iniciatíva úplne, alebo ešte má šancu na úspech?

Gyorgy Schoplin
Gyorgy Schoplin. PHOTO:europarltv.eu

Európska občianska iniciatíva je prvým nadnárodným nástrojom participatívnej demokracie. Umožňuje občanom aby sa priamo zapojili do tvorby európskych politík. Systém je však potrebné zreformovať. „Doposiaľ nič veľké nepriniesol , príliš veľa iniciatívy sa nedotiahlo do konca,“ tvrdí maďarský europoslanec György Schöplin. Práve on zodpovedá za implementáciu nariadenia o občianskej iniciatíve v Parlamente. Nespokojní ľudia preto na neho adresovali viacero otázok týkajúcich sa tohto nástroja.

Mnohí majú pocit, že bola občianska iniciatíva od začiatku odsúdená k zlyhaniu. Schöplin si však myslí, že zlyhanie je príliš silné slovo. „Ak povieme, že došlo k zlyhaniu, môžeme celú vec rovno zmietnuť zo stola ,“ . On je ale presvedčený, že doterajší neúspech, môže byť braný ako impulz na reformáciu a zefektívnenie. Medzi otázkami sa vyskytol aj problém registrácie občanov do európskej občianskej iniciatívy a možnosti jeho zlepšenia.

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

Schöplin sa tiež vyjadril k spornej otázke práva na vodu, kvôli ktorému sa pred Európskym Parlamentom konali demonštrácie. Ľudia požadovali od Európskej Komisie reálne kroky vedúce k tomu, aby právo na vodu bolo základným ľudským právom a nie iba súhlasné stanovisko bez praktickej implementácie. Schöplin vyjadril pochopenie pre nespokojnosť občanov a priznal, že Európska Komisia v tejto veci postupovala pomaly.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O dom

Odporúčame pozrieť

záborská

Záborská kritizuje Brusel: Iniciatívy ľudí nebývajú adekvátne vypočuté

Iniciatíva “One of Us”, ktorú na Slovensku poznáme ako “Jeden z nás” vyzbierala viac ako …

Consent choices