Jana Žitňanská: Slovák v priemere použije vyše 500 igelitiek ročne, Dán iba 16!

taska
PHOTO: Ilustračné, archív JŽ.

Nadmerné používanie plastových tašiek má katastrofálny dopad na životné prostredie. Igelitky znečisťujú prírodu, zabíjajú živočíchy a sú hrozbu aj pre naše zdravie. V rámci potravinového reťazca totiž neraz končia aj na našom tanieri. Spracovanie odpadu, ktorý z nich vzniká, nás zároveň stojí veľké peniaze.

„Slovensko patrí medzi členské štáty EÚ s najvyššou spotrebou plastových tašiek. Kým Dán ročne použije iba 16 tašiek, Slovák ich ročne minie až vyše 500 kusov. Návrh Európskeho parlamentu, ktorého cieľom je znížiť ich spotrebu, preto určite podporím,“ hovorí europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA).

Poslanci budú o návrhu hlasovať na utorkovom plenárnom zasadnutí v Štrasburgu. V súlade s novým znením smernice o obaloch a odpadoch budú členské štáty povinné buď znížiť ročnú spotrebu tašiek na 90 ks na obyvateľa do roku 2019 a na 40 ks na obyvateľa do roku 2025 alebo budú musieť zabezpečiť, aby ich obchodníci po roku 2018 nemohli rozdávať zadarmo. Dnešné čísla sú totiž neúprosné: v Európe sa ročne spotrebuje až sto miliárd kusov plastových tašiek.

„Nefandím prehnanej regulácii, ale som presvedčená, že tento návrh má zmysel. Na rozdiel od iných krajín EÚ neexistuje na Slovensku v súčasnosti žiadna legislatíva, ktorá by tento problém riešila. Niektoré potravinové reťazce už síce používanie plastových tašiek spoplatnili, ale to očividne nestačí,“ vysvetľuje Jana Žitňanská (NOVA).

O tom, akými opatreniami stanovené ciele dosiahnuť, rozhodnú samotné členské štáty. Je na nich, či sa rozhodnú tašky hneď spoplatniť, ich predaj obmedziť alebo či si stanovia ďalšie kvantitatívne ciele.

„Krajinou, kde sa podarilo dramaticky znížiť spotrebu plastových tašiek, je Írsko. Od roku 2001 do roku 2013 klesla u nich spotreba z 328 na 15 kusov ročne na obyvateľa. Súbežne so spoplatnením spustili Íri aj veľkú informačnú kampaň, ktorú financovali práve z výťažkov predaja tašiek. V kampani dôsledne vysvetľovali, prečo je dôležité používanie tašiek obmedziť a priebežne informovali o dosiahnutom pokroku,“ hovorí europoslankyňa Žitňanská.

Viac..  Robert Hajšel: Ak chceme znižovať emisie skleníkových plynov, musíme dekarbonizovať priemysel

Povinnosť urobiť osvetové kampane a informovať Európsku komisiu o tom, ako sa im darí/nedarí znižovať spotrebu, budú mať aj členské štáty. Jana Žitňanská (NOVA) zdôrazňuje, že bez ohľadu na to, aké opatrenia si Slovensko zvolí, bude pre dosiahnutie želaných výsledkov kľúčových hneď niekoľko vecí.

„Dôležité bude zabezpečiť čo najjednoduchšiu implementáciu nových opatrení a intenzívne komunikovať nielen s obchodníkmi, ale aj výrobcami plastových tašiek. V spomínanom Írsku boli výrobcovia veľmi flexibilní a postupne prešli na výrobu výhradne recyklovateľných tašiek s dlhšou životnosťou.“

Najväčšou výzvou však určite bude zmena myslenia ľudí. „Hovorí sa síce, že zvyk je železná košeľa, ja však verím, že sa nám tohto zlozvyku podarí zbaviť, a že si každý z nás zaobstará svoju obľúbenú recyklovateľnú tašku na viac použití čo najskôr. A aj keď plastové tašky predstavujú iba zlomok z celkového množstva odpadu, dúfam, že nás táto iniciatíva prinúti zamyslieť sa nad tým, ako s ním nakladáme. Ďalšie rebríčky, v ktorých nám patria nelichotivé miesta, sa totiž týkajú plytvania potravinami a nízkej miery recyklácie odpadu,“ dodáva Žitňanská (NOVA) na záver.

O red

Odporúčame pozrieť

Jana ZITNANSKA

Zásadným rozhodnutím avizovaným premiérom by mohol byť podľa Žitňanskej dovoz vakcíny Sputnik V

Medzi zásadnými rozhodnutiami, ktoré avizoval premiér Igor Matovič (OĽaNO), by mohol byť dovoz ruskej vakcíny …

Consent choices