Lídri EÚ o imigrantoch. Na ich záchranu pôjde 9 miliónov eur mesačne

migranti
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRUSEL/BRATISLAVA – Lídri Európskej únie sa vo štvrtok na mimoriadnom summite v Bruseli dohodli na strojnásobení financovania záchranných a pátracích operácií v Stredozemnom mori, po tom ako sa v jeho vodách v snahe dostať sa k brehom Európskej únie, utopilo od začiatku tohto roka už takmer 2 000 migrantov.

Strojnásobenie vyčlenených financií znamená, že na nadchádzajúce operácie v tejto oblasti budú členské štáty odteraz vynakladať približne 9 miliónov eur mesačne.

„Chceme konať rýchlo. Preto strojnásobíme finančné prostriedky pre príslušné misie agentúry Frontex, čo by malo situáciu výrazne zlepšiť,“ vyhlásila po skončení mimoriadneho summitu nemecká kancelárka Angela Merkel.

„Za Nemecko môžem dodať: ak sa ukáže, že finančné prostriedky nie sú dostatočné, budeme o veci znova hovoriť. Peniaze by tu nemali hrať žiadnu úlohu,“ dodala Merkel.

Lode, lietadlá, vrtuľníky

Lídri EÚ sa na summite zhodli aj na potrebe poskytnutia ďalších lodí, lietadiel a vrtuľníkov, ktoré poslúžia na záchranu ľudských životov v Stredozemnom mori. Nemecko a Francúzsko na operácie ponúkli dve lode, Británia tri. Ostatné členské štáty EÚ tiež vyjadrili ochotu pomôcť vo forme poskytnutia plavidiel či vrtuľníkov.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Lídri na summite zároveň poverili vysokú predstaviteľku EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federicu Mogherini zostavením zoznamu možností, ako by mohli európske sily zakročiť proti člnom využívaným prevádzačmi.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices