Jyrki Katainen. PHOTO: © European Union 2015

Poliaci sa pochlapili, do nového fondu pre strategické investície dajú 8 miliónov EUR

Jyrki Katainen. PHOTO: © European Union 2015
Jyrki Katainen. PHOTO: © European Union 2015

Poľsko oznámilo, že prispeje osem miliónov eur na projekty, ktoré budú čerpať financie z Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI). Príspevok bude realizovaný prostredníctvom národnej propagačnej banky Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) a ďalších verejných inštitúcií, ktoré investujú do rozvoja Poľska.

Podpredseda Európskej komisie, Jyrki Katainen, zodpovedný za zamestnanosť, rast, investície a konkurencieschopnosť povedal: „Som veľmi rád, že som dostal skvelé správy od ministra financií Mateusza Szczureka, ktorý povedal, že Poľsko prispeje k investičnému plánu. Poľská BGK už má obrovské angažmán medzi európskymi investičnými platformami.“

Ministri financií EÚ sa dohodli na spoločnej pozícii k nariadeniam Komisie o Európskom investičnom fonde pre strategické investície 10. marca. Už v lete by mali mať niektoré malé a stredné podniky, a niektoré projekty v oblasti infraštruktúry prospech z predbežného financovania od Európskej investičnej banky. Nový fond by mal byť plne funkčný od septembra.

Viac..  Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Kľúčovú úlohu pri tomto projekte zohrávajú národné propagačné banky, ktoré majú potrebné odborné znalosti navykonávanie investičného plánu, a môžu zabezpečiť čo najefektívnejšie využívanie verejných zdrojov. Poľsko je doteraz šiestou krajinou, ktorá sa rozhodla prispieť do fondu.  Pred ním ohlásilo príspevok Nemecko, Španielsko, Taliansko, Francúzsko a Luxembursko.

O vik

Odporúčame pozrieť

Juncker

Junckerov plán sa osvedčil pri podpore zamestnanosti a rastu v celej EÚ

Investičný plán pre Európu – nazývaný aj Junckerov plán – sa veľmi osvedčil pri podpore …

Consent choices