EÚ v roku 2015 požičia ďalšie miliardy eur! Najviac peňazí potečie na Ukrajinu

peniaze
Európska komisia požičiava miliardy eur členským štátom. Budú schopné splatiť čoraz väčšie dlhy? PHOTO: Flickr

Európska Komisia v mene EÚ požičiava členským štátom miliardy eur v pôžičkách. Zadlžené štáty však nie sú schopné reálne tieto peniaze splácať. To však EÚ neprekáža, od roku 2011 požičala viac ako 50 miliárd eur.

Peniaze sú zväčša čerpané z trhu s obligáciami. Takejto podpory sa dočkalo už Portugalsko a Írsko, najbližšie miliardy potečú na Ukrajinu. Peniaze sa vyplácajú cez projekt makrofinančnej pomoci (MFA), ktorý je rozdelený na tri časti. Dokopy EÚ vyplatí Ukrajine 3,10 miliárd! A to len v priebehu jedného roka. Peniaze sú oficiálne určené na udržanie finančnej stability, ekonomického trhu, odvetvia energetiky a financií.

„Európa podporuje Ukrajinu v týchto ťažkých časoch, a to politicky a ekonomicky. Vyvíjame veľké finančné úsilie na reformovanie ekonomickej situácie v krajine s cieľom podporiť konkurencieschopnosť,“ hovorí europoslanec Valdis Dombrovskis.

Viac..  EÚ zavedie nové pravidlá, ktoré počítajú s reformami aj silnou konsolidáciou

Makrofinančná pomoc je určená pre členské štáty, ktoré pociťujú finančnú krízu. Zároveň bude orientovaná pre krajiny susediace s EÚ, napríklad pre Gruzínsko, ktorému bolo vyplatených 10 mil. eur.

O bed

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices