Minulý týždeň si vyžiadal životy vyše 700 utečencov, ktorí sa plavili k Európe

migranti
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Chodbami európskych inštitúcií minulý týždeň neotriasala len eurokríza. Zatiaľ čo ľudia v južnej Európe majú pocit, že v ich zadlžených krajinách je život čoraz neznesiteľnejší, utečenci plaviaci sa z druhej strany Stredozemného mora denne riskujú svoje životy v nádeji, že v týchto zasľúbených krajinách budú žiť. Minulý týždeň si však táto túžba vyžiadala životy vyše 700 utečencov, ktorí sa potopili aj s bárkou plaviacou sa k brehom Európy.

Na poplach bije najmä Taliansko, kam títo utečenci obvykle smerujú. Od začiatku roka sa doplavilo do Grécka, Malty a Talianska 36-tisíc utečencov. Pri stúpajúcom trende však Taliansko očakáva pri svojich brehoch v tomto roku neuveriteľných 200-tisíc migrantov, čo je pre krajinu zmietanú krízou ďalší vážny ekonomický a sociálny problém. Nehovoriac o tisíckach ďalších ľudí, ktorých život pravdepodobne skončí vo vlnách Stredozemného mora.

Európski lídri preto zvažujú možnosti od potopenia lodí prevádzačov až po intervencie v krajinách, z ktorých títo utečenci pochádzajú. Belgický minister obrany sa však už nechal počuť, že potopenie lodí by bolo protiprávne, pričom na intervencie Európa ťažko nájde zdroje či politickú vôľu. Riešenie sa bude hľadať ťažko, no malo by prísť čo najskôr – v tomto prípade totiž ide skutočne o život.

Viac..  Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Europoslanci si odhlasovali zvýšenie príspevkov na svojich asistentov

Pre niekoho je šťastím, keď má strechu nad hlavou a jedlo na ďalší deň, náročnejší z nás si však z času na čas potrebujú k svojej spokojnosti trochu prilepšiť. Napríklad europoslanci. Tí si odhlasovali zvýšenie príspevkov na svojich asistentov o 18 000 eur ročne, na celkovú sumu 275-tisíc eur. Šetriť sa musí, no asistenti europoslancov sú stále nákladnejšou položkou ako napríklad slovenské ministerstvo kultúry. Môžeme sa tak tešiť na viac stanovísk k lovu tresky v Severnom mori či k túlavým psom v Rumunsku nielen od slovenských europolancov.

Komentár pripravil Ján Dinga, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

eurovolby

Zahanbíme sa už piatykrát? Účasť Slovákov v eurovoľbách by mohla prekvapiť

Na Brusel si radi zanadávajú mnohí, no keď treba rozhodnúť, koho tam za Slovensko poslať, …

Consent choices