Putin: Anexia Krymu napravila historickú krivdu

putin
Vladimir Putin, ruský prezident. PHOTO: Flickr.

MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin sa v novom dokumentárnom filme s názvom Prezident vyjadril k minuloročnej anexie Krymu. Nazval ju nápravou historickej krivdy.

Putin v dokumente s názvom Prezident, ktorý odvysielala televízia Rossija 1, obhajuje anexiu Krymu i keď vyvolala najhoršiu krízu vo vzťahoch medzi Moskvou a Západom od konca studenej vojny.

Podľa Putina nebol dôvodom tohto kroku strategický význam polostrova v čiernomorskom regióne, ale to, že sú tam zahrnuté „prvky historickej spravodlivosti“.

„Myslím, že sme spravili správnu vec a nič neľutujem,“ vyhlásil ruský prezident.

Krym bol súčasťou Ruska až do roku 1954, kedy bol v rámci Sovietskeho zväzu pripojený k Ukrajinskej sovietskej socialistickej republike. Na polostrove je umiestnená ruská Čiernomorská flotila.

Západné sankcie uvalené na Rusko po anexii majú podľa Putina len zastaviť posilňovanie jeho krajiny ako globálnej veľmoci.

„Boli sme svedkami takýchto pokusov počas celých ruských dejín od cárskych dôb. Táto snaha zastrašiť Rusko, táto politika, je známa už dávno, už stáročia. Nie je to nič nové,“ cituje Putina Daily Mail.

Pomoc od Američanov

Ruský prezident okrem toho tvrdí, že spravodajské služby po roku 2000 zachytili medzi separatistami zo severokaukazských oblastí Ruska a americkými spravodajcami pôsobiacimi v Azerbajdžane.

Odpočúvanie údajne dokazuje, že Washington povstalcom pomáhal. „Skutočne im pomáhali, dokonca aj s dopravou,“ povedal Putin bez ďalšieho upresnenia.

Aj po čečenskej vojne z 90. rokov ale Rusko bojovalo so vzbúrencami v Čečensku a susedných oblastiach.

Putin povedal, že o tejto záležitosti hovoril aj s vtedajším americkým prezidentom Georgeom Bushom, ktorý podľa jeho slov sľúbil, že príslušným agentom „nakope zadok“. Nakoniec ale ruská tajná služba FSB dostala od amerických kolegov len list, ktorí obraňovali svoje právo „podporovať všetky opozičné sily v Rusku“, vrátane islamských separatistov na Kaukaze.

Viac..  Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

Ruský prezident sa zveril aj s obavou, že Západ chce Rusku poškodzovať. Niektorí svetoví štátnici sa mu údajne spätne priznali, že by im v čase okolo druhého konfliktu na Kaukaze nevadil prípadný rozpad Ruska.

Obľúbený prezident

Dokumentárny film bol uvedený pri príležitosti 15. výročia Putinovej vlády. Dlhoročný líder Ruska povedal, že si dokáže „dobre predstaviť“ svoj život po odchode z Kremľu.

„Keď sa niekto môže vracať do obyčajného bytu a žiť tam, a nie medzi stenami paláca, myslím, že potom nestratí kontakt s vonkajším svetom,“ povedal Putin a vymenoval niektoré nevýhody výkonu prezidentskej funkcie.

„Človek nemôže ísť len tak do kina, do divadla, ani na nákup,“ posťažoval sa.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Putin demaskoval Fica, Slovensko zažíva hanbu

Vladimir Putin počas svojej každoročnej veľkej tlačovej konferencie pochválil Fica s Orbánom. Podľa ruského prezidenta …

Consent choices