Je treba na fľašiach alkoholu uvádzať počet kalórií?

alkohol
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Škody spôsobené požívaním alkoholu patria medzi najzávažnejšie problémy verejného zdravia v celej EÚ. Jeho nadmerná konzumácia spôsobuje priame i nepriame sociálne náklady, ktorých výška sa v roku 2010 vyšplhala na 155,8 miliárd eur. Alkoholické nápoje sú okrem toho veľmi kalorické a ich častá konzumácia prispieva k vzniku obezity. Mnoho ľudí však ani len netuší, koľko kalórií skonzumujú pitím alkoholu. V pondelok a v stredu sa bude touto problematikou zaoberať i parlamentné plénum.

Parlamentné plénum v pondelok podvečer rokoval o návrhu uznesenia týkajúcom sa novej stratégie v oblasti požívania alkoholu. V stredu bude návrh predložený na plenárne hlasovanie. Ešte pred debatou sme oslovili dvoch poslancov, ktorí sa podieľali na príprave súvisiacej správy, a spýtali sme sa ich na to, aké výhody by malo priniesť povinné označovanie kalórií na fľašiach alkoholu.

Taliansky ľudovec Alberto Cirio je presvedčený, že „spotrebiteľov je dôležité informovať, no treba sa na to pozrieť i z hľadiska efektívnosti a primeranosti.“ Ak budeme na etiketách uvádzať počet kalórií, no nepovedie to ku zdravšiemu prístupu k pitiu alkoholu, nemôžeme to považovať za „mantru pre lepší život,“ dodáva.

Viac..  R. Holzmann: ECB by mohla znížiť úroky v júni, je však potrebné sledovať Fed

Britská sociálna demokrat Glenis Willmott pripomína, že „alkohol je spájaný s viac ako 60 chronickými ochoreniami vrátane obezity, no mnoho ľudí si neuvedomuje, koľko kalórií alkoholické nápoje obsahujú. Napríklad v takom pohári vína je toľko isto kalórií ako v kuse torty.“ Spotrebitelia majú podľa nej právo na „jasné a čestné označovanie, aby sa tak mohli správne rozhodnúť.“

O ram

Odporúčame pozrieť

nicholsonova

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Kto nepije so mnou, pije proti mne

Posledné prípady Slovákov, ktorí si sadli za volant opití ako dogy a zmrzačili malé deti, …

Consent choices