Poslanci zahájili aprílové plenárne zasadnutie v Štrasburgu minútou ticha

schulz minuta ticha
Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz zahájil aprílové plenárne zasadnutie v Štrasburgu minútou ticha za obete zemetrasenia v Nepále a migrantov, ktorí tragicky zahynuli v Stredozemnom mori. PHOTO: Flickr.

Poslanci zahájili aprílové plenárne zasadnutie v Štrasburgu minútou ticha za obete zemetrasenia v Nepále z 25. apríla a migrantov, ktorí 20. apríla zahynuli pri pokuse prekročiť Stredozemné more. Martin Schulz vyjadril v mene Parlamentu sústrasť rodinám a priateľom obetí.

 

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz poslancom pripomenul, že najničivejšie zemetrasenie v Nepále za ostatných 100 rokov si vyžiadalo 4.000 obetí a 6.500 zranených a jeho následkom je 100.000 detí odkázaných na humanitárnu pomoc. Dediny boli zrovnané so zemou, cesty a elektrické vedenia boli zničené a krajina zápasí s nedostatkom potravín a pitnej vody, dodal predseda Schulz, ktorý zároveň ocenil medzinárodné úsilie o urýchlené poskytnutie nevyhnutnej pomoci.

Počas nedávnej tragédie v Stredomorí zahynulo dňa 20. apríla 800 až 1.000 migrantov, ktorí utekali pred vojnovými konfliktami, hladom a chudobou, uviedol Martin Schulz. Predseda EP tiež vyjadril ľútosť nad nedostatočným pokrokom pri hľadaní politických riešení v tejto otázke.

Indonézia

Martin Schulz pripomenul, že v súčasnosti čelí v Indonézii hroziacej poprave deväť osôb – vrátane jedného francúzskeho občana, dvoch Austrálčanov, piatich príslušníkov ďalších krajín a jedného Indonézana. Indonézsky prezident Joko Widodo na jeseň 2013 ukončil moratórium na trest smrti v krajine a od tohto momentu zamietal žiadosti o milosť, uviedol vo svojom prejave predseda Európskeho parlamentu. Martin Schulz následne vyzval prezidenta Widodoa na zrušenie v súčasnosti platných trestov smrti a znovuzavedenie moratória na ich vykonávanie ako kroku k ich úplnému zrušeniu.

Zmeny v programe zasadnutia

Utorok

 

  • vyhlásenie Komisie ohľadom nedávnych zistení týkajúcich sa hromadnej organizovanej špionáže Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) USA namierenej proti občanom, politikom a spoločnostiam EÚ a zaangažovanosti nemeckej spravodajskej služby (BND) na týchto činnostiach, bez uznesenia: zaradené na základe požiadavky skupiny Zelení/EFA do programu zasadnutia ako tretí bod v utorok popoludní – po diskusii o správe o Európskej prokuratúre, ktorej autorkou je poslankyňa Monica Macovei. Rozprava o inteligentných hraniciach bude v dôsledku tejto zmeny presunutá na májové plenárne zasadnutie.

 

  • vyhlásenie Komisie ohľadom primeranej ochrana informátorov a novinárov v rámci boja proti daňovým únikom a vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam, bez uznesenia: zaradené na základe požiadavky skupiny GUE/NGL do programu zasadnutia ako posledný bod v utorok.

 

Viac..  Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Streda

 

  • vyhlásenie vysokej predstaviteľky Únie pre zahraničné veci k situácii v Burundi, bez uznesenia: zaradené na základe požiadavky skupiny S&D do programu zasadnutia ako prvý bod v stredu popoludní.

 

  • vyhlásenie vysokej predstaviteľky Únie pre zahraničné veci k prenasledovaniu kresťanov vo svete v súvislosti so zabitím študentov v Keni teroristickou skupinou aš-Šabáb, s uznesením: zaradené na základe požiadavky skupiny EPP ako druhý bod v stredu popoludní.

O ram

Odporúčame pozrieť

Sulik

Richard Sulík: Schulzove výroky sú vrcholom arogancie

Európsku úniu nenahlodávajú len euroskepticici, ktorých cieľom je vystúpenie členských štátov. Rovnaký účinok má aj …

Consent choices