Ruských Nočných vlkov na poľskej hranici otočili, dostali písomný zákaz

motorka
PHOTO: Ilustračné Flickr.

VARŠAVA/MINSK – Poľské úrady v pondelok na poludnie zakázali kolóne desiatich motorkárov z ruského klubu Noční vlci vjazd do krajiny, oznámila poľská televízia. Po pohraničnej kontrole na bielorusko-poľskom priechode Brest-Terespol im oznámili, že nespĺňajú podmienky na vjazd do Poľska. Rozhodnutie, ktoré bolo každému z Rusov vopred dané písomne, nebolo podľa ruských médií nijako zdôvodnené.

„Neprekročenie hranice v súvislosti s tým, že nesplňujú podmienky vjazdu na poľské územie,“ povedal novinárom hovorca pohraničnej služby Dariusz Sienicki.

Podľa vodcu ruskej motocyklovej kolóny Andreja Bobrovského zakázali poľské úrady vjazd jednotlivo každému z členov kolóny, a to údajne bez objasnenia príčin.

Bojovskij sa domnieva, že motorkári „boli zaradení do sankčného zoznamu“.

Desať motocyklistov sa na hraničnom priechode Terespol obrátilo späť a zamierilo do bieloruského pohraničného mesta Brest. V utorok na obed tam podľa ruskej agentúry TASS chcú usporiadať tlačovú konferenciu.

Niekoľkohodinová prehliadka

Prehliadka na poľskom hraničnom priechode trvala podľa ruských a poľských novinárov niekoľko hodín a bola veľmi podrobná. Každý z členov kolóny bol vraj podrobený „krížovému výsluchu“ za prítomnosti štyroch poľských úradníkov.

Pohraničiari sa zaujímali o cieľ a dôvod cesty, o miesta nocovania a počet účastníkov výpravy.

Na poľskej strane hranice čakali ruských kolegov poľskí motorkári, ktorých bolo podľa agentúry TASSS viac ako sto.

„Ak Nočným vlkom skrivia čo i len vlas na hlave, bude to pre nás hanba. V Poľsku sú všetci bikeri našimi hosťami, musíme im pomáhať a brániť ich,“ povedal ruským novinárom jeden z poľských motocyklistov.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Dodal, že pokiaľ sa výprava Nočných vlkov Európou neuskutoční, pôjdu poľskí motorkári po bojovej ceste Červenej armády sami namiesto nich.

Poľské médiá nevylučujú, že napriek zákazu niektorí členovia ruského klubu Noční vlci do Poľska preniknú, prípadne sa už v krajine nachádzajú. Hovorkyňa pohraničnej stráže Agniezska Goliasová poľskému serveru Fakt povedala, že nie všetci ruskí motorkári sú členmi tohto gangu a poľské úrady nemajú žiadnu možnosť ako ich klubovú príslušnosť preverovať.

Od hranice chceli Rusi ešte v pondelok poobede doraziť do Varšavy, kde plánovali položiť kvetiny na hrob neznámeho vojaka na Pilsudskom námestí a chceli si tiež uctiť pamiatku Poliakov zavraždených v roku 1943 pri takzvanom volynskom masakre. O život vtedy ukrajinskí nacionalisti pripravili na území obsadenom nemeckým Wehrmachtom niekoľko desiatok tisíc Poliakov, ale i Rusov, Židov a príslušníkov ďalších národností.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices