Ako lepšie distribuovať európske filmy?

kino
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Jednou z najväčších výziev európskej kinematografie je distribúcia. Európske filmy sú totiž väčšinou premietané len vo svojej krajine. Filmový priemysel je však veľmi dôležitý a to nielen z kultúrneho hľadiska. Vytvára totiž pracovné miesta a podieľa sa na hospodárskom raste. Ako teda lepšie distribuovať európske filmy a osloviť nimi širšie publikum? Touto otázkou sa tento týždeň zaoberalo parlamentné plénum.

Jedným z hlavným príčin tohto problému je rozdelenie verejných dotácií pre filmárov. Takmer 70% z týchto peňazí sa minie na výrobu filmov a na marketing a distribúciu toho potom už veľa neostane.

Poľský ľudovec Bodgan Brunon Wenta, ktorý je zodpovedný za vypracovanie správy o európskom filme v digitálnom veku, tvrdí, že „na oslovenie širšieho publika je dôležitá propagácia a zviditeľnenie európskych filmov.“ Je presvedčený, že peniaze, ktoré máme k dispozícii, „musíme lepšie rozdeliť medzi výrobu, propagáciu a distribúciu.“ Správa, o ktorej bude rokovať a hlasovať parlamentné plénum požaduje aj preskúmanie možností pre lepšiu prenosnosť našich filmov.

Dokument obsahuje i ďalšie návrhy na to, ako zlepšiť šírenie európskych filmov do iných krajín. Jedným z hlavných faktorov cezhraničnej distribúcie sú titulky a dabing. Poslanci by si radi želali vytvorenie online platformy, ktorá by slúžila na získavanie titulkov prostredníctvom crowdfundingu.

Viac..  Akt o slobode médií: nový zákon na ochranu novinárov EÚ a slobody tlače

Komisiu a členské štáty vyzývajú poslanci k tomu, aby podporovali vybavenie všetkých kinosál digitálnou projekčnou technikou a zvukovou technikou. Toto sa týka predovšetkým malých kinosál, ktoré nemajú dostatočné finančné prostriedky.

Dôležité je aj vyčlenenie finančných prostriedkov na digitalizáciu a archiváciu filmov, keďže tvoria významnú súčasť nášho kultúrneho dedičstva. Širšej distribúcii filmov by mohla podľa poslancov napomôcť i koprodukcia.

O ram

Odporúčame pozrieť

kino

Bezplatné premietanie na celom území EÚ. Začína druhý ročník podujatia „Noc európskej kinematografie“

Podujatie Noc európskej kinematografie je oslavou najlepších európskych filmov. Jeho druhý ročník s bezplatným premietaním sa uskutoční …

Consent choices