Ukrajine chýbajú peniaze na úplné zabezpečenie Černobyľu

cernobyl
PHOTO: Ilustračné Flickr.

ČERNOBYĽ – Následky černobyľskej jadrovej katastrofy sa ani 29 rokov po tragédii nepodarilo úplne zlikvidovať. Tento rok mal byť dokončený špeciálny kryt vybuchnutého reaktora. Pre nedostatok peňazí ale nebude.

Pôvodne sa predpokladalo, že to celé bude stáť jeden a štvrť miliardy eur. Dnes je už rozpočet prekročený o 615 miliónov eur.

Takúto megastavbu ešte nikto v histórii nepostavil – 110 metrov vysoký kryt na reaktor musí vydržať minimálne sto rokov.

Je dimenzovaný tak, aby odolal extrémne silnému tornádu, zemetraseniu s magnitúdou šesť, požiaru, vode i rádioaktivite.

Povrch konštrukcie z nehrdzavejúcej ocele má 8,6 hektára a celý by mal vážiť vyše 31 tisíc ton, píše Kyiv Post. Gigantickú konštrukciu stavajú vedľa poškodenej budovy a až na záver ju tam budú posúvať.

Kto to zaplatí?

Všetko bude, podľa posledných odhadov, nakoniec stáť dve miliardy 150 miliónov eur. Dokončenie sa posunulo na rok 2017, takže stavba nakoniec zaberie asi desať rokov.

V stredu sa v Londýne zídu organizácie, ktoré sa na financovaní tohto hrobu pre mŕtvy reaktor budú podieľať a hľadať chýbajúce peniaze. Je to Európska banka pre obnovu a rozvoj, Európska komisia, Rusko a ešte ďalších dvadsať organizácií a štátov.

Mesto duchov

Najväčšia havária v histórii jadrovej energetiky sa stala 26. apríla 1986. Počas testu nového bezpečnostného systému došlo k prehriatiu a následnej explózii reaktora. Do vzduchu sa uvoľnil rádioaktívny mrak, ktorý smeroval cez západnú časť Sovietskeho zväzu do Európy.

Viac..  Európska komisia upozorňuje na riziko hladomoru v Pásme Gazy

Tragédia postihla stovky tisíc ľudí. Stále nie je známe, koľko z nich na jej následky zomrelo. Radiácia vtedy bola štyristokrát vyššia ako v Hirošime po zhodení atómovej bomby Američanmi v roku 1945.

Slovenský Černobyľ

Aj Slovensko má ale na konte vážnu jadrovú nehodu. Týkala sa prvej jadrovej elektrárne v Československej socialistickej republike. Vznikla ako experimentálna a dodnes stojí v Jaslovských Bohuniciach.

O jej existencii mnohí ani netušia. Práve s jej reaktorom A1 sa spája neslávne smutný príbeh dvoch nehôd na sklonku sedemdesiatych rokov 20. storočia.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices