Európsky parlament: Rusko porušuje Ženevskú konvenciu

EÚ Parlament
EÚ Parlament. PHOTO: Flickr.

Európsky parlament dnes schválil rezolúciu, ktorá vyzýva Rusko, aby prepustilo všetkých nezákonne väznených občanov Ukrajiny, vrátane poslankyne Verchovnej rady a parlamentného zhromaždenia Rady Európy Nadi Savčenkovej.

V texte poslanci vyjadrujú rozhorčenie nad tým, že ruské úrady odmietajú prepustiť ľudí, ktorí boli vo väčšine prípadov unesení z územia Ukrajiny separatistami a Ruská federácia s nimi teda nemá žiaden právny vzťah.

„Európsky parlament zastáva názor, že zadržiavanie Nadi Savčenkovej ako vojnovej zajatkyne v ruskom väzení je porušením Ženevskej konvencie, pričom tí, ktorí sú za takéto konanie zodpovední môžu čeliť medzinárodným sankciám a žalobám,“ píše sa v rezolúcii.

Za okamžité prepustenie Savčenkovej sa dlhodobo zasadzuje aj slovenský europoslanec Ivan Štefanec (Európska ľudová strana), ktorý sa vo februári zúčastnil reťazovej hladovky na jej podporu.

„Takmer rok starý prípad Nadi Savčenkovej ukazuje pravú tvár Putinovho režimu, ktorý je ochotný ísť za hranice všetkého, na čo sme si v Európe od pádu Železnej opony zvykli. Neprekážalo mu, že ju ilegálne previezli cez medzinárodne uznané hranice, a navyše ju chce súdiť za činy, ktorých sa mala údajne dopustiť na území iného štátu. Rusko tým porušuje aj závery dohody z Minska, podľa ktorej malo umožniť návrat všetkých vojnových zajatcov,“ myslí si Štefanec.

Viac..  Ivan Štefanec: EÚ potrebuje protiraketovú obranu aj kybernetický štít

„Môžeme sa len domnievať, koľko ľudí je v Rusku ešte nezákonne zadržiavaných. Vzhľadom na zjavnú Putinovu inšpiráciu stalinským režimom sú obavy o ich zdravie a životy oprávnené. Naďa Savčenková drží na protest proti väzneniu už tri mesiace hladovku, pričom jej zdravotný stav sa rapídne zhoršuje. Jej prípadné úmrtie bude mať na svedomí rusky prezident osobne,“ uzatvára Štefanec. 

O red

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices