benova
Monika Flašíková-Beňová. PHOTO: EP-019330.

Flašíková Beňová: S igelitkami by sa členské štáty vedeli vysporiadať aj sami

benova
Monika Flašíková-Beňová. PHOTO: EP-019330.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) sa zaoberali odporúčaniami ohľadom prípravy novej smernice týkajúcej sa zníženia spotreby ľahkých plastových tašiek. Jej cieľom je obmedzenie negatívnych vplyvov na životné prostredie, najmä z hľadiska ich odhadzovania a predchádzanie vzniku takéhoto odpadu.

Najmä príklady zo škandinávskych krajín jasne ukazujú, že používanie tzv. jednorazových plastových tašiek predstavuje vo veľkej miere prežitok, ktorý je možné obmedziť. „Priemernú ročnú spotrebu igelitiek na obyvateľa je tam možné často vyčísliť na prstoch jednej ruky. U nás na Slovensku by sme tých rúk potrebovali naozaj veľa, čím v značnej miere prispievame k zvyšovaniu celoeurópskeho priemeru,“ priblížila poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Odpad z plastových tašiek predstavuje ekologickú záťaž a môže tiež spôsobovať niekoľko ďalších nepríjemností, akými je napríklad upchávanie odtokov.

Mnohé z členských krajín zaviedli v uplynulom desaťročí na jednorazové tašky daň, prípadne bolo ich používanie jednoducho spoplatnené, čo do značnej miery prispelo k zníženiu spotreby. „Členské štáty v tom doteraz postupovali prakticky samostatne a tam kde boli pravidlá nastavené prísnejšie sa dosiahli aj výraznejšie výsledky. Vzniká tu pre mňa otázka či toto práve nie je jedna z oblastí, s ktorou by sa krajiny vedeli vysporiadať aj sami, bez príkazov zo strany EÚ,“ uviedla europoslankyňa s tým, že nemá ísť o bagatelizovanie problému, ale v zásade ani o žiadnu zásadnú novinku. Skôr o niečo čo už v mnohých štátoch roky funguje a môžu tak ísť príkladom pre tie ostatné, vrátane Slovenska.

Viac..  EÚ vyčlenila 3,5 miliardy eur na ochranu morí a oceánov v roku 2024

Nová legislatíva má byť navyše spojená s nutnosťou podávania pravidelných správ. „To samozrejme znamená administratívu navyše. Objavuje sa tu potom dilema, či sa v tejto súvislosti netreba radšej zaoberať aj šetrením papiera. Navyše sa nerieši celý problém, pretože na igelitové vrecká používané ako spotrebiteľský obal na voľné potraviny, akým je napríklad ovocie, sa nové pravidlá vzťahovať nebudú,“ uzavrela poslankyňa.

O ram

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Riešením nie je presedlať z jednorazových plastov na jednorazový papier

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Parlament …

Consent choices