Budeme opäť Československo? Zbierajú sa podpisy na referendum!

Myšlienka spoločného štátu Čechov a Slovákov opäť ožíva. Občianska iniciatíva sa snaží zozbierať dostatočný počet podpisov, aby stačili na referendum. Hnutie Československo 2018 má ambíciu vrátiť Československo na mapu Európy. V rámci petície chcú jej iniciátori zozbierať 150 tisíc podpisov na Slovensku a 50 tisíc v Česku.

Pokiaľ sa im podarí zozbierať dostatok podpisov, plánujú ich odovzdať prezidentom oboch štátov. Do času petičnej zbierky sa chcú jej iniciátori sústrediť hlavne na šírenie myšlienky spoločného štátu, pričom plánujú organizovať spoločenské akcie a vysvetľovať ľuďom dôvody na znovuzjednotenie.

Petícia má obsahovať text: „My, nižšie podpísaní občania, žiadame o vypísanie referenda o znovuzjednotení Československa. O výsledku rozhodnú občania. Uskutočnením referenda sa činnosť iniciatívy končí,“ píšu autori myšlienky na svojej webovej stránke.

ÚSPECH REFERENDA ZÁVISÍ OD ÚČASTI

Europoslanec Vladimír Maňka hovorí, že lepšie vzťahy, ako medzi národmi Česka a Slovenska, na našej planéte dnes neexistujú. „Na druhej strane to, čo chcú dosiahnuť členovia iniciatívy: posilňovanie priateľských vzťahov medzi národmi obidvoch krajín a organizovanie spoločných akcií, tu už máme aj dnes a nevytvára to dôvod, aby bolo referendum úspešné. Pri pohode a priateľstve, keď nikoho nič v tejto veci netlačí a nič neprekáža v rozvíjaní priateľských vzťahov, ak si niekto myslí, že príde na Slovensku 50% voličov k referendu, tak sa hlboko mýli,“ dodávaeuroposlanec.

Europoslankyňa Monika Smolková budúcnosť v spoločnom Československu nevidí. „Slovensko je v súčasnosti rešpektovaný a uznávaný štát v EÚ, ale aj vo svete. Preto súčasné iniciatívy pre referendum za spoločné Československo považujem za spiatočnícke a za snahy jednotlivcov, ktorí sú odtrhnutí od reality súčasnej Európy. Rozdelenie Československa bolo jedinečné v tom, že sme si s Čechmi po rozdelení bližší, než kedykoľvek predtým. Ja osobne považujem občanov Českej republiky za najbližší národ, s ktorým sme určitú dejinnú etapu mali spoločné štátne usporiadanie a žili a pracovali sme v jednej republike. Dnes už každý má vlastné novodobé dejiny a vlastné predstavy samostatnosti v spoločnej Európe,“ povedala europoslankyňa pre EuropskeNoviny.sk

Viac..  Robert Hajšel: Ak chceme znižovať emisie skleníkových plynov, musíme dekarbonizovať priemysel

ŽITŇANSKÁ: MÁME LEPŠIEHO PREZIDENTA

Europoslankyňa Jana Žitňanská na Československo spomína rada. „V Československu som sa narodila a Česko je tým pádom stále mojou druhou najbližšou krajinou. Spoločný štát si však dnes už príliš predstaviť neviem. A mám radosť, že v niektorých oblastiach sme Čechov predbehli, napríklad konečne máme neporovnatelne lepšieho prezidenta,“ dodáva na záver Jana Žitňanská.

O red

Odporúčame pozrieť

pollak

Peter Pollák: Pred 54 rokmi prišli nepozvane ozbrojenci z Ruska, obsadili našu krajinu, vzbúrencov zabili

Slovensko, ako aj Česká republika si dnes pripomínajú 54. výročie okupácie vojskami Varšavskej zmluvy. V noci z …

Consent choices