Najznámejší komiks o holokauste v Rusku zakázali!

maus
Dielo, ktoré bolo ocenené prestížnou Pulitzerovou cenou, je v Rusku zakázané predávať . PHOTO: Flickr

Čiernobiely príbeh o živote poľského žida počas aj po holokauste stiahli z pultov ruských kníhkupectiev. Autor Art Spiegelman dostal za komiks Maus v roku 1992 Pulitzerovu cenu.

Spiegelman na margo počinu ruských kníhkupectiev pre denník The Guardian povedal, že ide o predzvesť nebezpečných vecí. „Je to naozaj hanba, pretože ide v prvom rade o knihu pamätí. Nechceme, aby spoločnosť zabúdala na históriu,“ vyjadril sa autor komiksu, v ktorom ako hlavná postava vystupuje jeho otec. Príbeh je založený na jeho vlastných spomienkach z temnej vojnovej histórie. Židia sú vyobrazení ako myši a fašistickí Nemci ako mačky.

Vyradenie komiksu z predaja je zrejme reakciou na nedávny krok ruských orgánov, ktoré zakázali vyobrazovanie nacistických znakov. Práve jeden z takýchto znakov sa nachádza na titulke komiksu. Zaujímavosťou je, že kreslený príbeh bol v Rusku v predaji od roku 2013, až teraz sa proti nemu podnikli radikálne kroky. „Nemyslím si, že Maus bol stiahnutý z predaja kvôli týmto nariadeniam, ale že nariadenia boli očividne vytvorené preto, aby bola v Rusku efektívnejšie umlčaná sloboda prejavu,“ dodal Spiegelman pre The Guardian.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

O bed

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices