Brusel posiela do Nepálu 3 milióny EUR

humanitárna pomoc pre Nepál
humanitárna pomoc pre Nepál.PHOTO: Flickr.

Európska komisia vyčlenila 3 milióny eur na pomoc Nepálu, ktorý zasiahlo minulý týždeň v sobotu ničivé zemetrasenie. Do oblasti tiež poslala humanitárnu pomoc a expertov na civilnú ochranu v prípade katastrof.

„Zmobilizovali sme všetky naše prostriedky pre riešenie mimoriadnych situácií a pomoc preživším. To, čo je najpotrebnejšie, sú lekárske tímy a humanitárne zásoby. Vyzývam všetky členské štáty EÚ, aby sa pripojili ku koordinovanej európskej reakcii,“ povedal komisár EÚ pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia, Christos Stylianides.

Európska humanitárna pomoc zahŕňajúca lieky, pitnú vodu, núdzové prístrešky a telekomunikačnú techniku  smeruje do najhoršie postihnutých oblastí. Belgicko, Fínsko, Nemecko, Grécko, Holandsko, Poľsko a Švédsko ihneď ponúkli pátracie a záchranné tímy, systémy na čistenie vody aj technickú pomoc. Ich prepravu do Nepálu bude spolufinancovať Európska komisia. Jej koordinačné centrum, ktoré monitoruje situáciu a koordinuje posielanie pomoci, funguje nepretržite 24 hodín denne.

V dôsledku ničivého zemetrasenia na úrovni 7.8 magnitúdy je situácia v Nepále kritická. To, čo momentálne Nepál potrebuje najviac, sú podľa OSN pátracie a záchranné tímy, lekárske tímy, humanitárne dodávky (stany, prikrývky, kuchynské sety, pitná voda a hygienické potreby) a technická pomoc pre mobilné komunikácie.

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Nepál je krajina, ktorá v dôsledku svojej geografickej polohy čelí hrozbe prírodných katastrof takmer neustále. Kvôli prírodným živlom tu príde o život množstvo ľudí.  Európska Únia  do programov pripravenosti  na katastrofy v krajine investuje už po mnoho rokov. Pomáha tak systému zdravotnej starostlivosti lepšie zvládať krízové situácie.

O dom

Odporúčame pozrieť

letecky most humanitarnej

Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

V Bruseli sa v utorok skončilo tretie Európske humanitárne fórum, ktoré spoluorganizovali Európska komisia a …

Consent choices