Európsky parlament

Europarlament na budúci týždeň: Daňové podvody, Nepál, Líbya a deň otvorených dverí

parlament
Europarlament čaká tento týždeň séria zasadnutí, týždeň ukončí dňom otvorených dverí. PHOTO: Flickr

Zatiaľ čo sa bude tento týždeň obhajovať v parlamente TTIP, najväčší európski daňoví neplatiči sa dozvedia, aké kroky proti nim EÚ podnikne. Začiatkom týždna sa bude konať zasadnutie k bezpečnostnej stratégii v Líbyi, na ktorom sa bude preberať aj extrémizmus predo dvermi Únie.

Najrušnejším dňom v Európskom parlamente bude nepochybne utorok. Poslanci majú na programe hneď niekoľko rokovaní. Po odhaleniach škandálu s pofidérnymi daňovými systémami čakajú Belgicko, Írsko, Holandsko a Luxembursko sankcie. Aké, o tom budú hovoriť z poslanci z Výboru pre daňové rozhodnutia s komisárkou pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovou.

Aj keď Európa strojnásobila snahy na pomoc migrantom po nešťastiach na mori, dá sa takto riešiť jedna z primárnych príčin migrácie? V Líbyi vládne chaos od roku 2011 pod zvrhnutí vlády generála Kaddáfího. Ozbrojení prevádzači sa chytili šance a prevážajú tisíce ľudí cez Stredozemné more. Súperiace jednotky bojujú o moc ISIS sa snaží dostať aj do tejto krajiny. Extrémizmus je teda predo dvermi EÚ. Ako bude Únia konať? V utorok bude zasadnutie k bezpečnostnej stratégii v Líbyi.

Konflikt kvôli spôsobu riešenia sporov pokračuje, dokáže niekto spasiť TTIP? V apríli šesť zo štrnástich parlamentných výborov zamietlo mechanizmus súkromného urovnávania sporov. Náročná skúška čaká komisárku pre obchod Ceciliu Malmstrӧm, keď v stredu prednesie najnovšie návrhy Komisie na prekonanie patovej situácie. V tento deň zároveň hlasuje Výbor pre občianske slobody o sprehľadnení pravidiel pre maloletých žiadateľov o azyl bez sprievodu.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Týždeň po hroznom zemetrasení v Nepále znepokojuje tých čo prežili pomalé poskytovanie pomoci. Pri sobotnom zemetrasení s magnitúdou 7,8 zahynulo 5000 ľudí. Nádej na prežitie upadá, počet mŕtvych sa môže ešte zvýšiť. Milióny ľudí, čo ostali v hlavnom meste či odrezaných dedinách, urgentne potrebujú jedlo, prístrešie a vodu. Komisia uvoľnila 3 mil. eur na rýchlu pomoc Čo prisľúbi parlament? 

Európsky parlament otvorí svoje dvere verejnosti v sobotu a tým ukončí týždeň, počas ktorého má padnúť niekoľko záväzných a dôležitých rozhodnutí.

O bed

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices