Európska Komisia schválila Portugalsku plávajúce veterné turbíny

Veterné turbíny
ilustračná foto. PHOTO: Flickr.

Európska komisia schválila portugalský program zameraný na podporu technológií obnoviteľných zdrojov energie. Program sa zameriava na podporu projektov na výrobu obnoviteľnej energie z oceánu a inovatívnych technológií veterných elektrární na mori. Komisia dospela k záveru, že projekt by nemal narušiť rovnováhu jednotného trhu.

„Vývoj nových obnoviteľných technológií je pre Európu rozhodujúci, aby si mohla splniť svoje záväzky v oblasti životného prostredia. Schválenie tohto programu je dôležitým krokom pre uvedenie novej technológie na trh,“ prehlásila komisárka Margrethe Vestager, zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže.

Program bude podporovať projekty, ktoré by mali priniesť celkový výkon 50 megawattov (MW), z ktorých 25 MW už bolo pridelených na takzvaný „projekt Windfloat“. Tento projekt bude testovať v reálnych prevádzkových podmienkach plávajúce pobrežné veterné turbíny. Takáto plávajúca veterná turbína bude namiesto stĺpov upevnených na morskom dne namontovaná na plávajúce plošine. Koncept plávajúcej turbíny tak umožní technológiu zavádzať aj v hlbších vodách. Projektové návrhy na docielenie zvyšných 25 MW, by mali byť predložené do konca tohto roka.

Viac..  Energetická efektívnosť budov: Poslanci schválili dekarbonizáciu sektora budov

Komisia posúdila portugalský program na základe Usmernenia o štátnej pomoci na ochrane životného prostredia a energie z roku 2014. Dospela k záveru, že projekty prispejú k zvýšeniu portugalského podielu na výrobe obnoviteľnej energie. Zároveň uznala, že náklady na projekty sú primerané sledovanému cieľu. Európska podpora na kompenzáciu vyšších nákladov na nové technológie bude poskytnutá na 25 rokov. Projekt bude tiež čerpať z programu NER300- program EÚ na podporu  inovačných energetických projektov s nízkymi emisiami uhlíka.

O dom

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices