Európska komisia vyhlasuje ročník 2015 ceny Lorenza Nataliho za žurnalistiku

lnp-visual-identityEurópska komisia dnes vyhlásila ročník 2015 ceny Lorenza Nataliho za žurnalistiku, ktorou sa odmeňujú vynikajúce príspevky novinárov, ktorí informujú o rozvojovej problematike a najmä o odstránení chudoby.

Komisár EÚ pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica uviedol: „Cieľom Európskeho roka rozvoja je informovať občanov EÚ o rozvojovej spolupráci, pričom sa zdôraznia výsledky, ktoré EÚ spoločne s členskými štátmi dosiahla ako najväčší poskytovateľ pomoci na svete. Preto je mi veľkou cťou vyhlásiť súťaž o cenu Lorenza Nataliho za žurnalistiku, ktorou budú ocenení niektorí z najtalentovanejších profesionálnych a amatérskych novinárov, ktorí informujú o problematike rozvoja a prispievajú k boju proti chudobe.“

Tento ročník ceny Lorenza Nataliho za žurnalistiku sa začína pod heslom „Príbehy dneška môžu zmeniť náš zajtrajšok“. Súťaž bude prebiehať súčasne s Európskym rokom rozvoja 2015 a bude vyhlásená práve na druhý deň po svetovom dni slobody tlače. Reportérom a amatérskym novinárom pracujúcim v oblasti rozvoja poskytne mimoriadnu príležitosť ukázať svoje odhodlanie odstrániť chudobu na celom svete a inšpirovať ľudí, aby pomohli zlepšiť podmienky pre život v ich vlastných komunitách.

Tento rok bude cena vôbec po prvýkrát otvorená aj pre amatérskych novinárov v samostatnej kategórii vrátane blogerov. Ako sa potvrdilo počas arabskej jari, prostredníctvom amatérskej žurnalistiky majú ľudia moc formovať verejnú mienku a ovplyvňovať politické udalosti.

V mnohých častiach sveta je sloboda tlače ohrozená a novinárom hrozia útoky. EÚ je odhodlaná chrániť slobodu tlače a uznáva významný prínos novinárov, ktorí s cieľom vyvolať zmeny odhaľujú nespravodlivosť a utrpenie.

Cena Lorenza Nataliho za žurnalistiku bude udelená jednému amatérskemu a jednému profesionálnemu novinárovi z týchto piatich regiónov: Európa, Afrika, Stredný východ a arabský svet, Latinská Amerika a Karibik, ako aj z Ázia a Tichomorie. Každý víťaz dostane ocenenie a finančnú odmenu 5 000 EUR.

Nezávislá porota takisto vyberie spomedzi regionálnych výhercov víťazov dodatočnej hlavnej ceny vo výške 5 000 EUR. Víťazi budú vyhlásení a ocenení na slávnostnom odovzdávaní cien v Bruseli v decembri 2015.

Viac informácii nájdete TU.

Pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk spracoval Miroslav Hajnoš

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices