Z Európskej Únie poputujú na Ukrajinu miliardy eur

euro
PHOTO: Flickr.

Európsky Parlament schválil v apríli pôžičku pre Ukrajinu vo výške 1,8 miliardy eur. Ústretovým krokom zo strany Únie je aj dočasné zrušenie cla na tovar z Ukrajiny. Touto formou poskytuje ukrajinským exportérom výrazne výhodnejšie ekonomické podmienky, keďže tí tak ročne ušetria na cle až 500 miliónov eur.

Európska Komisia je odhodlaná zabezpečiť Ukrajine všetku podporu, ktorú potrebuje, aby vykonala politické a ekonomické reformy. Reformy sú podľa Komisie nevyhnutné pre upevnenie demokracie a vytvorenie nezávislej, jednotnej a prosperujúcej Ukrajiny.

Európska Únia sa už od roku 2014 snaží pomôcť stabilizovať ekonomickú a finančnú situáciu na Ukrajine a podporovať politické a hospodárske reformy. Začiatkom roka bol navrhnutý ďalší balík finančnej pomoci. Európska únia je v súčasnosti najväčší medzinárodný darca pre Ukrajinu. V roku 2015 sa zaviazala poskytnúť ukrajinským oblastiam postihnutým konfliktom humanitárnu pomoc vo výške 15 miliónov eur. Oznámil to Christos Stylianides, komisár pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia, počas svojej januárovej návštevy na Ukrajine.

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

O dom

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices