Brusel nalieha na členské štáty, aby dávali viac peňazí na rozvojovú pomoc

pereira
Europoslanec Pedro Silva Pereira kvituje rozhodnutie europoslancov, aby členské štáty prispievali rozvojovým krajinám viac peňazí. PHOTO © European Union 2015

Europoslanci urgujú členské štáty, aby sa aktívnejšie zapájali do Oficiálnej rozvojovej pomoci (ODA). Niektoré z nich totiž nedodržiavajú stanovené finančné príspevky pre rozvojové krajiny vo výške 0,7% rozpočtu.

Poslanci pripomínajú, že aktivity a snahy Únie nestačia na udržiavanie investičných potrieb v rozvojových krajinách. „Ciele neznamenajú nič, ak nie sú dostatočne financované. Výsledok hlasovania poslancov je znak toho, že táto snemovňa chce vyslať silný politický signál o budúcom realizovaní financovania nového globálneho rozvojového programu na roky 2015 – 2030,“ povedal europoslanec Pedro Silva Pereira.

ODA vyzýva EÚ, aby presadzovala svoje politické vedenie v celom procese definovania rámca udržateľného rozvoja a vyzýva členské štáty, aby sa na financovaní podieľali aktívnejšie. Tie štáty, ktoré vstúpili do EÚ v roku 2004 alebo neskôr, sa zaviazali dodržiavať svoj príspevok ODA vo výške 0,33% z celkového HDP.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Uznesenie bolo prijaté 19 hlasmi za a 13 poslancov sa zdržalo hlasovania. Ďalšie podmienky budú predložené na májovej schôdzi v Štrasburgu.

O bed

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Európsky parlament schválil zásadnú rozpočtovú podporu pre Ukrajinu a EÚ

Europoslanci schválili dlhodobé financovanie pre Ukrajinu, platformu Strategické technológie pre Európu (STEP) a súvisiace zásadné …

Consent choices