Ivan Štefanec: Na Slovensko príliv migrantov nehrozí

štefanec
Ivan Štefanec. PHOTO: redakcia/Flickr/European Parliament 2015

Z uznesenie Európskeho parlamentu z 29. apríla o tragédiách v Stredozemnom mori a imigračnej a azylovej politike EÚ nijako nevyplýva, že do Slovenskej republiky hrozí masový príliv migrantov, uvádza slovenský europoslanec Ivan Štefanec (Európska ľudová strana).

Uznesenie sa zaoberá riešením katastrofálnej situácie, ktorá v posedných mesiacoch trvá na južných hraniciach EÚ, kde členské štáty už nedokážu samé odolávať náporu utečencov zo severnej Afriky a Blízkeho východu. Mnoho z nich pritom konči utopených v mori.

„Text sme prijali pre to, aby sa situácia začala riešiť komplexne a preventívne. V prvom rade ide o koordináciu krokov k ochrane pobrežia EÚ a tiež v spolupráci pri vyhľadávaní a zatýkaní osôb, ktoré na ľudskom nešťastí zarábajú. Podľa odhadov je ročný zisk z takejto trestnej činnosti až 20 miliárd eur a tieto peniaze sú často minuté práve v Európe.“ vysvetľuje Štefanec.

„Musíme riešiť príčiny a nie dôsledky tejto situácie. Príčiny sa musia riešiť tam, kde vznikli, teda v krajinách pôvodu migrantov. Európske inštitúcie aj jednotlivé členské štáty by sa teda mali zamyslieť nad spoločnou stratégiou, ktorá by zastavila nelegálnych migrantov už v krajine ich pôvodu. Na tento účel by mali slúžiť rozvojové programy pre dané krajiny. Pomôcť môže aj vznikajúca Energetická únia, keďže práve oblasť severnej Afriky a Blízkeho východu by mala tvoriť jeden zo zdrojov, odkiaľ bude EÚ čerpať ropu a plyn vo zvýšenej miere. Zlepšením ekonomickej úrovne odpadne aj jeden z dôvodov na masovú emigráciu.“

Viac..  Ivan Štefanec: Digitálny vodičský preukaz v mobile bude realitou

Najspornejšia časť uznesenia ktorou Európsky parlament zaväzuje Európsku komisiu k vypracovaniu systému kvót pre prijímanie utečencov je podľa Štefanca poslednou možnosťou a formou ochrany pred úplným kolapsom kapacít v najviac dotknutých členských štátoch na juhu EÚ.

„Vyvodzovať z toho, že Slovensko v dohľadnej dobe zaplavia migranti zo severnej Afriky je nepochopením zmyslu úpravy. Navyše, ak by sa na Ukrajine súčasný konflikt vyhrotil, problém s utečencami budeme mať práve my a možnosť rozdeliť ich medzi viac štátov by Slovensku prišla určite vhod.“ uzatvára Štefanec.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices