filmovy den
PHOTO: PG.

Filmový deň mladého publika umožnil deťom zvoliť držiteľa 
európskej filmovej ceny

filmovy den
PHOTO: PG.

V nedeľu 3. mája 2015 vyhlásila Európska filmová akadémia (European Film Academy) v nemeckom Erfurte držiteľa tzv. Ceny mladého publika (Young Audience Award). Stal sa ním taliansky film Neviditeľný chlapec (Il ragazzo invisibile), ktorý získal najvyšší počet hlasov poroty, zloženej z niekoľkých stoviek členov – o najlepšom spomedzi trojice nominovaných filmov rozhodli mladí porotcovia a porotkyne vo veku 12 – 14 rokov v 25 európskych mestách, vrátane Bratislavy. V petržalskom DK Zrkadlový háj sa v rámci podujatia nazvaného Filmový deň mladého publika uskutočnilo hlasovanie na Slovensku už druhý raz.

Prítomní detskí porotcovia a porotkyne mohli v nedeľu nielen vidieť tri európske filmy s detskými hrdinami v slovenskej premiére, ale o nich aj diskutovať s odbornou lektorkou, filmovou vedkyňou Evou Filovou. Vďaka videokonferenčnému spojeniu medzi jednotlivými mestami a vďaka prítomnosti reportéra televíznej relácie Kinoráma dostali deti dokonca možnosť na vlastnej koži vyskúšať, aký prináša pocit vidieť sa na veľkom plátne, či rozprávať pred kamerou.

Viac..  Jozef Mihál: Novinári musia mať slobodu, majiteľ nesmie zasahovať do ich práce

Podľa slov organizátorov rozhodne netreba brať názory mladého publika na ľahkú váhu. „Filmový deň mladého publika chce byť akousi platformou prinášajúcou vybrané európske filmy ich cieľovému publiku. Ako sa ukázalo, v zahraničí aj u nás takéto filmy deti zaujímajú a dokážu ich nielen sledovať, ale tiež analyzovať na úrovni obsahu aj formy,“ hovorí Peter Gašparík z iniciatívy Mladý film a jedným dychom dodáva: „Nepochybujeme, že v hľadisku sedelo viacero budúcich filmárov a filmárok.“

O red

Odporúčame pozrieť

Ako lepšie distribuovať európske filmy?

Jednou z najväčších výziev európskej kinematografie je distribúcia. Európske filmy sú totiž väčšinou premietané len …

Consent choices