Harmonizovaná nezamestnanosť v eurozóne na úrovni 11,3 %, na Slovensku na úrovni 12,2 %

úrad práce
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Sezónne upravená miera nezamestnanosti v eurozóne dosiahla v marci 2015 úroveň 11,3 %. Na tejto hodnote sa drží nezamestnanosť v menovom bloku už od začiatku tohto roka. V rovnakom období vlaňajška však bola vyššia a predstavovala 11,7 %. V Európskej únii ako takej bola harmonizovaná miera nezamestnanosti v marci evidovaná na úrovni 9,8 %. Údaje zverejnil uplynulý týždeň Eurostat.

harmonizovaná nezamestnanosť

Na Slovensku dosiahla harmonizovaná nezamestnanosť v treťom tohtoročnom mesiaci úroveň 12,2 %. Slovenská nezamestnanosť bola v sledovanom období šiesta najvyššia v EÚ [spomedzi krajín, ktoré poskytli Eurostatu údaje]. „Necelá štvrtina ekonomicky aktívneho obyvateľstva bola v marci bez práce v Španielsku,“ uvádza analytický tím Poštovej banky. Na podobných úrovniach by sa pravdepodobne ocitlo aj Grécko [krajina ale zatiaľ údaje neposkytla]. Vyššia miera nezamestnanosti ako nás trápi ešte aj Chorvátsko [18,2 %], Cyprus [16,0 %], Portugalsko [13,5 %] a Taliansko [13,0 %]. Naopak, najnižšia nezamestnanosť bola aj v treťom mesiaci tohto roka evidovaná v Nemecku [4,7 %] a Rakúsku [5,6 %].

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie emisií z odvetvia budov

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Inšpirujme sa od Portugalska, nie od Orbánovho Maďarska

V portugalskej Brage prebieha monitorovanie výsledkov kohéznej politiky Európskej únie skupinou zástupcov Európskej ľudovej strany. …

Consent choices