Junckerov plán sa spolieha na banku, ktorej vytýkajú netransparentnosť

eib
EIB je podľa poslednej správy netransparentná vo výbere projektov, do ktorých EÚ následne investuje. PHOTO: Flickr

Junckerov investičný plán, vďaka ktorému odblokuje EÚ počas najbližších troch rokov 315 mld. eur, sa výrazne spolieha na Európsku investičnú banku. Podľa poslednej správy sú aktivity banky netransparentné a pochybné.

V správe sa posudzovali aktivity banky vo vzťahu k jej finančným nástrojom, schopnosti vstupovať na investičné trhy a projekty, ktoré rozvíja.

„Mali sme isté pochybnosti najmä o projektových obligáciách – o novo vzniknutom nástroji. Objavili sa určité problémy, pretože už prvý projekt Castor bol totálnym fiaskom, a to sme v hodnotení museli kriticky vytknúť. Pretrvávali otázky transparentnosti, aktivít banky, pokiaľ ide o daňové raje. Urobili sme hĺbkovú, kritickú analýzu činností banky,“ hovorí europoslanec Ernest Urtasu, ktorý dohliadal na hodnotiacu správu. V tej vytýkali aj kultúrnu neprehľadnosť.

Banka sa často sústredila na veľké infraštrukturálne a energetické projekty, europoslanec vyčíta banke najmä zameranosť na projekty s uhlím a malú podporu projektov, do ktorých sú zahrnuté využitia alternatívnych energetických zdrojov. „Pri ohlásení Junckerovho plánu sme ho vítali. Nie sme však spokojní s jeho realizáviou. Je to plán bez peňazí, pretože v podstate vezme 20 miliárd z EÚ a pri miere využívania pákového efektu v hodnote 15 my očakávame 310. EIB doteraz nikdy nedosiahla mieru využívania pákového efektu s hodnotou 15. Chceme, aby banka podstupovala viac rizika. Máme však výhrady voči tradičnému konzervatívnemu postoju banky,“ dodáva Urtasu.

Viac..  Ročné inflačné očakávania domácností v eurozóne v januári vzrástli

O bed

Odporúčame pozrieť

Skupina Európskej investičnej banky investovala vlani na Slovensku 55 miliónov eur

Skupina Európskej investičnej banky (EIB), ktorú tvorí Európska investičná banka a Európsky investičný fond, poskytla …

Consent choices