Konzervatívci mieria k víťazstvu v britských voľbách

parlament
Londýn, parlament. PHOTO: Flickr.

LONDÝN – Britskí konzervativci smerujú k víťazstvu v parlamentných voľbách a podľa upresnených odhadov by mohli sami získať väčšinu v Dolnej snemovni. Hlasovanie rovnako prinieslo aj triumf Škótskej národnej strane (SNP)a úplný prepad liberálnym demokratom. Tí doteraz vládli v koalícii s konzervatívcami.

Výsledky otvoria nielen otázku ďalšej politickej budúcnosti predáka porazených labouristov Eda Milibanda, ale predovšetkým britskej budúcnosti v Európskej únii a súdržnosti Británie vôbec.

Prieskumy vyrovnané

Predvolebné prieskumy poukazovali na vyrovnanú situáciu medzi oboma hlavnými stranami a výsledok konzervatívcov je do istej miery prekvapením.

Podľa prvých odhadov po uzavretí volebných miestností mali konzervatívci získať v 650-člennom parlamente 316 kresiel. Podľa upresnených odhadov televízií BBC, Sky a ITV by mali mať toryovci dokonca 329 poslancov. Nemuseli by teda vstupovať do koalície ako v doterajšom kabinete, kedy vládli s liberálnymi demokratmi.

Väčšina v Dolnej snemovni je 326 kresiel, ale faktická o niečo nižšia. Pretože severoírska strana SinnFéin tradične odmieta zasadnúť vo Westminsteri. Teraz by mala mať štyroch poslancov.

593 okrskov spočítaných

Doteraz boli vyhlásené oficiálne výsledky v 593 volebných okrskoch. Konzervatívci zatiaľ majú 288 kresiel, labouristi 218, Škótska národná strana 56 a liberálni demokrati len osem. Jedného poslanca zatiaľ získala Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) a Zelení.

Voľby ukázali, že päťročné vládnutie v koalícii s toryimi prakticky zlokvidovalo liberálnych demokratov. Do parlamentu sa nedostalo ale množstvo iných ministrov, napríklad minister obchodu Vince Cable alebo námestník ministra financií Danny Alexander.

Viac..  Krízové nástroje štátnej pomoci na podporu poľnohospodárstva a rybárstva ostávajú v platnosti

Vypadol aj bývalý predák liberálnych demokratov Charles Kennedy, ktorý bol poslancom od roku 1983. Znovuzvolený bol v Sheffielde šéf strany a vicepremiér Nick Clegg. Predpokladá sa ale, že jeho pozícia na čele strany je ohrozená.

To isté platí o Edovi Milibandovi, ktorému sa nepodarilo doviesť labouristov k úspechu a neuspel najmä v Škótsku, kde labouristi boli doteraz dominujúcou stranou.V Škótsku naopak truimfovala SNP, ktorá presadzuje samostatnosť Škótska a je súčasne lavicovejšou stranou než labouristi.

Budúcnosť Škótska

Úspech strany SNP, ktorá mala v minulom parlamente len šesť poslancov, vyvoláva opätovné otázky o budúcnosti Škótska, kde konzervatívci nemajú jediného poslanca. V minuloročnom referende Škóti neveľkou väčšinou odmietli samostatnosť, ale táto otázka sa vzhľadom k dominantnému postaveniu SNP zrejme dostane opäť do popredia.

Stane sa tak tým skôr, pokiaľ Cameron splní predvolebný sľub a usporiada v roku 2017 referendum o zotrvaní Británie v Európskej únii. Pokiaľ by Británia z únie odišla, dala SNP už skôr najavo, že bude usilovať o členstvo v EÚ a o ďalšie referendum.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Na referendum populistov a extrémistov sa nechystám

Slovensko čaká v sobotu referendum o zmene znenia ústavy v otázke dĺžky volebného obdobia Národnej …

Consent choices