schulz
Martin Schulz v Osvienčime. PHOTO: European Parliament 2015

Martin Schulz dnes v Osvienčime prehovoril k mladým ľuďom

schulz
Martin Schulz v Osvienčime. PHOTO: European Parliament 2015

„Do tohto ponurého miesta prinášate nádej. Nádej, že spoločne môžeme a aj budeme bojovať proti návratu antisemitizmu, rasizmu, intolerancie a ultranacionalizmu.“ Tieto slová dnes na pôde vyhladzovacieho tábora v Osvienčime adresoval predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz mladým ľuďom, ktorí sem prišli v rámci spomienkového podujatia Train of 1000. 1000 mladých ľudí z celej Európy sem pricestovalo špeciálnym vlakom až z Bruselu.

„Prišli sme sem do Osvienčimu spoločne preto, aby sme udržali pri živote spomienky na bolestivú minulosť. Všetky budúce generácie musíme učiť o týchto barbarských zločinoch, ktorých sa dopustila jedna z najrozvinutejších spoločností tej doby,“ povedal Martin Schulz počas svojho prejavu.

Nacistický koncentračný tábor v Osvienčime bol založený v roku 1940. O život tu prišlo viac ako 1 100 000 ľudí, čo z neho robí najväčší tábor smrti na svete. Tento rok uplynulo 70 rokov od jeho oslobodenia sovietskymi vojskami.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Europoslanci si tuto výročie pripomenuli v januári. V apríli vyzvali k tomu, aby bol 2. august uznaný ako pamätný deň rómskeho holokaustu.

O red

Odporúčame pozrieť

Auschwitz

Kancelárka Merkel navštívila Auschwitz

OSVIENČIM – Nemecká kancelárka Angela Merkelová navštívila bývalý koncentračný tábor Auschwitz zriadený na území Poľska …

Consent choices